Sırat Köprüsü Nedir

Sırat Köprüsü Nedir ? Sırat Köprüsü Ne demek ?

1-)Cehennem üzerine kurulmuş bir köprü. Âhirette, mahşer yerindeki hesaptan sonra, bütün insanlar Sırat Köprüsüne gönderilecektir. Allahü tealanın emir ve yasaklarından mükellef (sorumlu) olan bütün insanlar, sıratın üzerinden geçecektir. Sırat, lügatta “yol, geçilecek yer, köprü” manalarındadır.

Sırat Köprüsü deyince, bildiğimiz köprüler gibi sanmamalıdır. Nitekim, sınıf geçmek için, imtihan köprüsünden geçilir denir. Her talebe imtihan köprüsünden geçer. Hepsi buradan geçtiği için, köprü denir. Halbuki imtihanın, köprüye benziyen hiçbir tarafı yoktur. İmtihan köprüsünden geçenler olduğu gibi, geçemeyip yuvarlananlar da olur. Fakat bu, köprüden denize yuvarlanmağa benzemez. İmtihan köprüsünün nasıl olduğunu, buradan geçenler bilir. Sırat Köprüsünden de herkes geçecek, bazıları da geçemeyip, Cehennem’e yuvarlanacaktır. Fakat, bu köprü ve buradan geçmek ve Cehennem’e düşmek, dünya köprüleri gibi ve imtihan köprüsü gibi değildir. Bunlara hiç benzemez.

Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem Sırat’ı anlatırken, kıldan ince, kılıçtan keskin, ateşten yakıcı olduğunu, uzunluğunun ahiret senesiyle binlerce sene mesafe olup, iyi kullar ve salihlerin oradan Cennet’e doğru geçip gideceklerini, kafir ve facirlerin düşeceklerini beyan etmiştir.

Sırat üzerinden herkes ilimde ve ameldeki derecesine göre geçer. Cennetlik olanlar kolayca geçer. Bazısı şimşek gibi geçer. Peygamberler ve ilmiyle amel eden alimler böyledir. Bir kısım insanlar rüzgar gibi geçerler. Şehitler ve salihler bunlardandır. Bazısı koşan at gibi geçer; ahiret işlerine, dünya işinden daha çok önem verenler, ahireti dünyaya tercih edenler bunlardandır. Kimi yürür at gibi geçer. Takvası az olanlar bunlardandır. Kimi de günahları sırtına yüklenmiş olduğu halde emekleyerek geçer. Bazısının ayağı tutmaz, düşer. Kafirlerse grup grup Cehenneme, azab çekecekleri yerlere düşerler.

Sırat Köprüsünde yedi yerde sual sorulur. Bu suale cevap veren geçer, veremeyene azap olunur. Bu suallerden birincisi imandan, ikincisi namazdan, üçüncüsü, oruçtan dördüncüsü hacdan, beşincisi zekattan, altıncısı, kul hakkından, yedincisi gusulden, istincadan ve abdestten’dir. Yine sırat üzerinde insana ömrünü ve gençliğini nerede harcadığından ve bütün işlerinden sual olunacağı da bildirilmiştir. Bütün saadetlerin, rahatlıkların başı kamil iman sahibi olmaktır. Herkesin kalbini yanlış itikatlardan, şüphelerden kurtarmaya çalışması lazımdır. Bir kimse doğru imana kavuşur ve ahlakı güzel ve işleri iyi olursa, yüksek ruhlara, yani peygamberlere ve evliyaya ve meleklere benzer ve onlara yaklaşır. Maddenin çekimi kanunu gibi, onlar tarafına çekilir. Dağ kadar büyük mıknatısın veya yüksek gerilimli elektromanyetik alanın bir iğneyi çekmesi gibi, onu yüksekliklere çekerler. Sırat Köprüsünü şimşek gibi sür’atli geçer. Cennet bahçelerinde, kendine münasip olan, ruhuna layık olan nimetler içinde, sonsuz rahat edenlerden olur.

Peygamber efendimiz hadis-i şeriflerde buyurdu ki:

Nice kullar sırattan geçtiğini bilemeyip, meleklere, sırat ve Cehennem nerede kaldı. Biz oradan geçtik mi derler. Melekler; siz Cehennem üstündeki sırattan geçtiniz. Fakat Cehennem ateşi nurunuzdan çekilmiş, örtülmüştü derler.

Cehennem ateşi müminlere der ki; ey mümin üzerimden çabuk geç, senin nurun ateşimi söndürüyor.


2-)Herkesten önce ben ve benim ümmetim Sırat köprüsünden geçeriz. Sırat üzerinden geçerken peygamberlerden başkası birşey söyliyemez. Onlar da; "Ya Rabbi! Ümmetlerimize (bize iman edenlere) selamet (kurtuluş) ihsan eyle (ver)" derler. (Hadis-i şerif-Tezkire)

Büyük kurban alınız ve kesiniz! Çünkü kurbanlarınız, sırat üzerinde sizin bineklerinizdir. (Hadis-i şerif-Riyad-un-Nasihin)

Sırat köprüsü, Allahü tealanın emri ile, Cehennem'in üstünde kurulacaktır. Herkese, bu köprüden geçmesi emr olunacaktır. O gün bütün peygamberler; "Ya Rabbi! Selamet (kurtuluş) ver!" diye yalvaracaklardır. Cennetlik olanlar, köprüden kolayca geçerek, Cennet'e gideceklerdir. Bunlardan bazısı şimşek gibi, bazısı rüzgar gibi, bazısı koşan at gibi geçecektir. Sırat köprüsü, kıldan ince, kılıçtan keskindir. Dünyada iken İslamiyet'e uyanlar, nefislerine hakim olanlar, Sırat'ı kolay ve rahat geçecektir. Nefislerine düşkün olanlar, Cehennemlik olanlar, Sırat'tan geçemeyip, Cehennem'e düşeceklerdir. (Mevlana Halid-i Bağdadi)

Ehl-i sünnet alimleri (Resulullah efendimizin ve O'nun sohbetinde yetişmiş Sahabe'nin yolunda olan mübarek insanlar), İslami bilgilerden hiçbirine, akıl ermediği için, karşı gelmediler. Böylece, kabir azabına, kabirde Münker ve Nekir denilen iki meleğin sual soracaklarına, sırat köprüsüne, kıyametteki teraziye hemen inandılar. Akıl ermediği için olmaz demediler. Çünkü bu büyükler, Kur'an-ı kerime ve hadis-i şeriflere uydular. Aklı bu iki temel kaynağa bağladılar. Anlıyabildiklerini anlattılar. Anlıyamadıklarına öylece inandılar. Anlayamadıklarına, aklımız ermediği için anlıyamadık dediler. (Ahmed Faruki)


3-)İslam inancına göre mahşer günü üstünden geçilecek olan köprü
Örnek:Sırat köprüsünü nasıl rahat geçeceğini tahayyül ederdi. Ö. Seyfettin


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Sırat Köprüsü kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Sırat Köprüsü kelimesi anlamı 46 defa okunmuştur. [240158] Sırat Köprüsü kelime anlamı, Sırat Köprüsü nedir, Sırat Köprüsü ne demek, Sırat Köprüsü sözlük anlamı

Paylaş