Sabiha Gökçen Kimdir ?

Sabiha Gökçen Biyografisi

Sabiha Gökçen Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Sabiha Gökçen : Sabiha Gökçen (1913)- (22.03.2001) Türkiye’nin ilk kadın havacısı
Atatürk’ün Manevi Kızı
1913 yılında Bursa’da doğdu. 1925 yılında Atatürk tarafından manevi evlat edinildi. Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji’nde öğrenim gördü. 1935 yılında Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi. Ankara’da A.B. Yüksek Planörcülük brövelerini aldı. 7 arkadaşı ile birlikte Rusya’ya gönderilerek, yüksek planörcülük eğitimini tamamladı. 1936 yılında Askeri Hava Okulu’na girdi. Burada gördüğü özel eğitimden sonra askeri pilot oldu. Eskişehir’de 1. Tayyare Alayı'nda bir süre staj yaptı. Avcı ve bombardıman uçaklarıyla uçtu. 1937 yılındaki Trakya ve Ege manevralarında görev aldı. 1938 yılında Balkan devletlerinin davetlisi olarak uçağı ile bir Balkan turu yaptı. Daha sonra Türk Hava Kurumu Türk Kuşu'na başöğretmen tayin edildi. 1955 yılına kadar bu görevini sürdürdü. 22 Mart 2001 tarihinde Ankara Gata’da öldü.
ESERİ:
1.Atatürk'le Bir Ömür
Sabiha Gökçen
Altın Kitaplar / Toplum ve İnsan Dizisi
HAKKINDA YAZILANLAR
Sabiha Gökçen Öldü
Hürriyet 22 Mart 2001
Atatürk’ün manevi kızı Türkiye’nin ilk kadın havacısı Sabiha Gökçen, tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'nde (GATA) vefat etti. Yaklaşık bir aydır rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gören Sabiha Gökçen en son mide kanaması geçirmiş ve beyinde pıhtı oluşmuştu.
Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, 3 Mart 2001 tarihinden bu yana Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Hastanesi'nde tedavi görmekte olan Gökçen'in, bugün saat 08.15'te kalp ve solunum durması sonucu vefat ettiği belirtildi.
Sabiha Gökçen, yarın Ankara'da toprağa verilecek. Gökçen'in cenazesi yarın saat 12.30'da GATA'dan alınarak Türk HavaKurumu (THK) önüne getirilerek katafalka konulacak. Burada düzenlenecek törende saygı duruşunda bulunulmasının ardından Sabiha Gökçen'in biyografisi okunacak. Daha sonra Kocatepe Camii'ne götürülecek Gökçen'in cenazesi burada kılınacak namazın ardından Cebeci Şehitliği'nde toprağa verilecek.
HAVAALANINDA ÜZÜNTÜ
Gökçen’in adı İstanbul Kurtköy’de yapılan havaalanına verilmişti. Gökçen'in vefatının öğrenilmesinden sonra, Pendik Kurtköy'deki Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı'nın işletmeciliği yapan Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş'ye (HEAŞ) ait bayraklar yarıya indirildi. HEAŞ yetkilileri, Gökçen'in inşaat sürecinde havaalanını ziyarete geldiğini ve Mayıs ayında yapılacak resmi açılış törenini heyecanla beklediğini söylediğini anlattılar.
SEZER: ÇAĞDAŞ TÜRK KADINININ SİMGESİ
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bu sabah vefat eden Sabiha Gökçen'in, Atatürk'ün manevi kızı olma onuruna erişmesinin yanı sıra Türk kadınının çağdaş kimlik kazanmasında etkin rol oynadığını belirtti. Sezer, Atatürk'ün manevi kızı ve Türkiye'nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen'in vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Sezer'in mesajı şöyle: ''Cumhuriyetimizin Kurucusu, Ulu Önderimiz Büyük Atatürk'ün manevikızı ve Türkiye'nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen'in vefatından büyük üzüntü duydum. Sabiha Gökçen, Atatürk'ün manevi kızı olma onuruna erişmesinin yanı sıra Türk kadınının çağdaş kimlik kazanmasında etkin rol oynamıştır. Sabiha Gökçen örnek yaşamı, büyük ülküleri ve başarıları ile daima anımsanacak, çağdaş Türk kadınının simgesi olarak gönüllerimizde sonsuza kadar yaşayacaktır. Kendisine Tanrı'dan rahmet, ulusumuza başsağlığı diliyorum.''
MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Türk kadınının neleri başarabileceğinin Atatürk'ün manevi kızı, Türkiye'nin ilk kadın havacısı Sabiha Gökçen'in kişiliğinde görüldüğünü belirtti. Bahçeli, Gökçen'in vefatı dolayısıyla yayınladığı mesajda şunları kaydetti: ''Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk'ün manevi kızı ve ülkemizin ilk kadın havacısı olan Sabiha Gökçen'in vefatından dolayı büyük üzüntü duydum, kendisine Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum."

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sabiha Gökçen Özgeçmişi

Sabiha Gökçen Hayatı

Sizde Sabiha Gökçen ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Sabiha Gökçen biyografisi 328 defa okunmuştur. [2520]