Samim Utkun Biyografisi
Samim Utkun : Samim Utkun ressam
10 Mart 1928 tarihinde doğdu. Ziraat Mühendisi bir babanın ilk çocuğudur. İlkokulu babasının görevi dolayısıyla Adana'da, liseyi Balıkesir'de tamamladı. Ailesiyle beraber İstanbul'a döndü. Çizerlik kariyerine karikatürle başladı. Sedat Simavi'nin yayınladığı Karikatür adlı mizah dergisine karikatürler yayınladı. Bunu 7 Gün'e hazırladıkları izledi. 1946 yılında Türkiye Yayınevi'nde profesyonel olarak çizerlik yapmaya başladı. Türkiye Yayınevi patentli Rakım Çalapala yönetimindeki Yavrutürk ve Çocuk Haftası dergilerinde ve M.Faruk Gürtunca'nın 1947'de yeniden yayına başlayan Çocuk Sesi dergilerinde kapak ressamlığı yaptı. Kore Savaşı'na katıldı. Dönüşünde basın çizerliğine kaldığı yerden devam etti. Demokrat İzmir, Tercüman, Yeni Asır gibi gazetelerde çalıştı. 1955 yılından itibaren uzun yıllar çalışacağı Ceylan Yayınevi'ne girdi.
Erdoğan Egeli'nin birbiri ardına ve haftalık periyotlarla yayınlamaya başladığı Teksas, Tommiks, Kinova, Zagor, Ceylan, Tim, Kit Taylor, Atlı Karınca, Superman, Akbulut Kaan gibi pek çok çizgiroman dergisinin kapak illüstrasyonlarını büyük bir üretkenlikle çizdi. Ayrıca 1950'lerin popüler polisiye cep kitaplarına da düzinelerce kapak çalışması yetiştirmeyi başardı. Hatta bir dönem stoğu biten Kinova serisi için, bazı 'özel' maceralar çizdi. 1970'lerin başında Tay Yayınları için çizgiroman kapakları çizmeye başlayan Aslan Şükür ortaya çıkıncaya kadar bu türde Türkiye'de en fazla kapak çizen ressam unvanını korudu. Bilhassa 1960'lar boyunca her hafta 20-25 dergi kapağı resemledi. Bu alanda önemli bir üretim rekoruna imza attı. Ayrıca yine bu dönemde, 1953 yılında 500. Fetih Yılı münasebetiyle basılan İstanbul'un Fethi adlı çizgiroman albümünü Fuat Yılmaz ile birlikte çizdi. 1980'li yılların başından itibaren bünyesinde kariyerini noktalayacağı İhlas Grubu'nda çalışmaya başladı. Bu gruba bağlı Türkiye Gazetesi sayfaları için pek çok resimleme ve vinyet çalışması yaptı. Bunlar arasında Kemal Akmeriç'in metinlerini yazdığı 'Kesimli Evliya Çelebi Seyahatnamesi' öne çıktı. Ayrıca 1980'lerin sonunda Türkiye Gazetesi'ni yayınlayan İhlas Matbaacılık ve Gazetecilik A.Ş. tarafından basılan 'Türk Sultanları Ansiklopedisi'nin kapak ve iç resimlerini çizdi. 1990'lı yılların ikinci yarısında uzun süredir kapak resemleri hazırladığı Türkiye Çocuk dergisinde iki çocuğun başından geçen maceraların anlatıldığı Afrika Rüzgarı başlıklı bir çizgiromanla ara verdiği dokuzuncu sanat çalışmalarına bir defalık yeniden geri döndü.
1994 yılında bu kurumdan emekli oldu. İki bacağının kesilmesine neden olan kronik damar tıkanıklığı dolayısıyla İstanbul'da 14 Temmuz 2001 tarihinde vefat etti. Kocatepe Mezarlığı'nda toprağa verildi.
HAKKINDA YAZILANLAR
Samim Utkun, gözyaşları arasında toprağa verildi
Türkiye 16 Temmuz 2001
İSTANBUL - Tedavi gördüğü hastanede önceki gün hayatını kaybeden Samim Utkun’un cenazesi dün toprağa verildi. Kronik damar tıkanıklığı nedeniyle yaklaşık 4 yıldır tedavi gören senarist ve ressam Samim Utkun’un cenazesi dün Söğütlüçeşme Camii’ne getirildi. Utkun’un naaşı, burada öğle namazını mütakiben kılınan cenaze namazının ardından sevenlerinin gözyaşları arasında Kocatepe Mezarlığı’na defnedildi. Cenazeye, Samim Utkun’un eşi Hacer Utkun ve kızı Candan Utkun’un yanı sıra gazetemiz Genel Yayın Müdürü Doç. Dr. Resul İzmirli ve vatandaşlar katıldı.
Bu bilgi faydalı oldu mu ?