Selam (Es-Selam) Nedir

Selam (Es-Selam) Nedir ? Selam (Es-Selam) Ne demek ?

1-)Eceli gelmeyen bir hastaya elem ve hastalıkları için yüz yirmi bir defa Selam (es-Selam) ism-i şerifi okunursa, Allahü tealanın izniyle o kimse şifa bulur veya hastalığı hafifler. (Yusuf Nebhani)

2. İki müslüman karşılaşınca veya ayrılırken birinin diğerine; "Es-selamü aleyküm" veya "Selamün aleyküm" yani dünyada ve ahirette selamette ol, sıhhat ve afiyet sizin üzerinize olsun" demesi, diğerinin de; "Ve Aleyküm selam" yani "Bana ettiğin bu güzel dua senin de üzerine olsun" diye söylemesi.

Birbirinize selam veriniz. (Hadis-i şerif-Tirmizi, Müslim)

Îman etmedikçe Cennet'e giremezsiniz. Birbirinizle sevişmedikçe tam imana kavuşamazsınız. Size bir şey göstereyim mi? onu yaparsanız, sevişirsiniz. Aranızda selamı çok yayınız. (Hadis-i şerif-Müslim)

Müslümanın müslüman üzerinde beş hakkı vardır. Selamına cevap vermek, hastasını yoklamak, cenazesinde bulunmak, da'vetine gitmek ve aksırıp; "Elhamdülillah" deyince; "Yerhamükallah" diyerek cevap vermek. (Hadis-i şerif-Buhari, Müslim)

Selamda sünnet şöyledir ki; önce büyük küçüğe, şehirli köylüye, devedeki ata binmiş olana, attaki merkebde olana, merkeb üstündeki yaya yürüyene, ayakta olan oturana, az olan çok olana, efendi hizmetçisine, baba oğluna, ana kızına verir. Rütbe ve ni'meti çok olan önce verir. İki müslüman, birbirine aynı anda selam verirse, her ikisinin de birbirine cevab vermesi farz olur. Birbirinden sonra selam verirlerse, ikincisinin verdiği selam cevab yerine geçer. Çok kimseye selam verildiği zaman, bir kişi, hatta bir çocuk cevab verince, ötekiler vermese de olur. (MuhammedRebhami)

İki müslüman karşılaşınca, birinin "Selamün aleyküm" demesi sünnet, diğerinin cevap olarak "Ve aleyküm selam" demesi farz-ı kifayedir. (Muhammed Rebhami)

3. Sevginin ve muhabbetin ifadesi olarak hayır dua.

Allahü tealaya hamd olsun. Resulullah'a salat ve selam olsun.

Biz bu dünyadan gider olduk,

Kalanlara selam olsun.

Bizim için hayır dua,

Kılanlara selam olsun.

(Yunus Emre)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Selam (Es-Selam) kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Selam (Es-Selam) kelimesi anlamı 186 defa okunmuştur. [247719] Selam (Es-Selam) kelime anlamı, Selam (Es-Selam) nedir, Selam (Es-Selam) ne demek, Selam (Es-Selam) sözlük anlamı

Paylaş