Selam Nedir

Selam Nedir ? Selam Ne demek ?

1-)SELÂM



Barış, rahatlık, esenlik; müslümanların birbirleriyle karşılaştıkları zaman, karşılıklı olarak sağlık ve esenlik dileklerini sunmaları, yani birinin diğerine "Selamün aleyküm" (Selam sizin üzerinize olsun, Allah her türlü kazadan ve beladan korusun!) demesi; diğerinin ise: "Ve aleykümü's-selam ve rahmetullahi ve berekatüh" (Allah'ın selamı, rahmet ve bereketi sizin de Üzerinize olsun!) şeklinde cevap vermesi anlamına gelen bir İslam ahlakı terimi.

Müslümanlar arasında, bir dostluk ve iyi niyet işareti olan selamı vermek sünnet; almak ise farzdır.

Hz. Peygamber (s.a.s)'in selam ile ilgili hüküm ve talimatı şöyledir: Küçükler büyüklere, binekli atlı veya arabalı olanlar yayalara, yürüyenler, oturanlara; arkadan gelenler yetişince öndekilere; iki grup karşılaştığı zaman, az olanlar çok olanlara önce selam verirler" (Buhari, İsti'zan, 4-7; Müslim, Selam, I). Gruplar arası selamlaşmada ise, grubun birinden bir kişinin selam vermesi, diğer gruptan da bir kişinin alması yeterlidir (Ebu Davud, Edeb, 141). Şayet gruptan hiç kimse selamı almazsa, o grupta bulunan herkes günahkar olur.

İslami adaba göre bir gruptan ayrılırken ayrılan kişi tarafından da selam verilmesi gerekmektedir (Ebu Davud, Edeb, 139).

Bir kimseden selam getiren birisine:

"Aleyhi ve aleyke's-selam!" şeklinde cevap verilir. Bir mektuba yazılmış bir selam için ise: "Ve aleyke's-selam" denilir yahut; cevabı mektupta bu ifade yazılır.

Selam verirken veya alırken, eğilmek doğru değildir. Selam verildiği takdirde alamayacak durumda olanlara ise, selam vermek doğru değildir. Mesela, namaz kılanlara, Kur'an-ı Kerim okuyanlara, hutbe dinleyenlere, ilimle meşgul olanlara, yemek yiyenlere selam verilmez. Dolayısıyla bu durumda iken verilen selamı almamanın bir sorumluluğu yoktur.

Aynı şekilde müslüman olmayanlara selam verilmez. Ehl-i Kitaptan birisi selam verdiği takdirde ise, yalnızca "Ve aleyküm!" denilir, (Riyazü's-Salihin Tercümesi, II, 242-243).

İslam toplumu içinde selamı yaymak, hem Allah'ın emri ve hem de Hz. Peygamberin sünnetidir. Bir ayette yüce Rabbimiz şöyle buyurur: "Ey inananlar! Evlerinizden başka evlere izin almadan, seslenip sahiplerine selam vermeden girmeyiniz. Eğer düşünürseniz bu, sizin için daha iyidir" (en-Nur, 24/27). Bir başka ayette de yüce Rabbimiz şöyle buyurur: "Size bir selam verildiği zaman, ondan daha iyisiyle selam verin veya aynıyla karşılık verin..." (en-Nisa, 4/86). Bu ayetlerden selamı yaymanın bir Allah emri olduğu açıkça anlaşılmaktadır.

Hz. Peygamber (s.a.s) de, birçok hadislerinde selamın önemi ve yaygınlaştırılmasının gereği üzerinde durmuştur. Bir sahabi Hz. Peygamber (s.a.s)'e: "İslamın hangi işi daha hayırlıdır" diye sorduğunda, Rasulüllah şöyle buyurmuştur: "Yemek yedirmen, tanıdığına ve tanımadığına selam vermendir" (Buhari, İman, 6-20). Yine Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuşlardır: "İman etmedikçe Cennete giremezsiniz: birbirinizi sevmedikçe, olgun bir imana sahip olamazsınız. Size, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şeyi haber vereyim mi? Aranızda selamı yayınız!..." (Müslim, Îman, 93). "Şüphesiz ki, Allah katında insanların en iyisi, önce selam verendir" (Ebu Davud, Edeb, 133) hadisinden ise, selam vermede acele etmenin daha sevap olduğu anlaşılmaktadır.

Gerek ayetlerden ve gerekse hadislerden anlaşıldığına göre selamı yaymak, insanlar arasında dostluk, sevgi ve barışın yaygınlaştırılması, müslümanların kalplerinin birbirlerine ısındırılması bakımından son derece önemlidir. O halde, İslam toplumunda dost ve ahbaplarla, arkadaş, tanıdık kısaca bütün müslümanlarla sevgi, saygı ve samimiyet duygularının geliştirilebilmesi için, karşılıklı olarak selam verip-almak gereklidir. Selam, yalnızca dışarıda, sokakta, iş yerlerinde verilip-alınmaz; evde de selam verilip-alınmalıdır. Peygamber Efendimiz bu konuda da, yanında büyüttüğü Enes (r.a)'e şöyle buyurmuştur:

"Oğlum! Ailenin yanına girdiğinde selam ver ki, sana ve ev halkına bereket olsun" (Tirmizi, İstizan, 20). O halde, kendi evimize geldiğimizde, kendimize ve evdekilere selam vermemiz gerekiyor (en-Nur, 24/61). Akşam yatıp, sabahleyin kalkıldığında da, evde bulunan herkese karşılıklı selam verip-almak gerekmektedir. Böyle davranmakla, karşılıklı olarak müslümanların birbirlerine sağlık, huzur, barış ve esenlik dilemesi gerçekleşmiş olur. Bir aile ve toplum fertlerinin, birbirlerine bundan daha iyi dilekte bulunmaları düşünülemez.

Mustafa ÖCAL


2-)Bir kimseyle karşılaşıldığında, birinin yanına gidildiğinde veya yanından uzaklaşıldığında kendisine söz ve işaretle bir nezaket gösterisi yapma, esenleme, merhaba.


3-)Barış, rahatlık. 2. Sonu iyi ve hayırlı çıkma. 3. Esenleme.


4-)1. insanların birbirleriyle karşılaştıklarında kullandıkları yakınlık dostluk, saygı ifade eden söz, yaptıkları işaret veya hareket. 2. emniyet, huzur, selamet, esenlik, sağlık, sağlamlık. 3.selam: yüce allah'ın isimlerinden, fani olmama, ze-valsizlik, her çeşit arıza ve hadiseden salim olmak. her türlü tehlikeden koruyup selamete çıkaran.


5-)Ayıplardan, afetten salim oluş. Selamet, emniyet. Sulh. Asayiş. Bütün korktuklarından emin olma.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Greeting.
İngilizcesi İngilizce
Regards.
İngilizcesi İngilizce
Salutation.
İngilizcesi İngilizce
Salute.
İngilizcesi İngilizce
Salaam.
İngilizcesi İngilizce
Hello.
İngilizcesi İngilizce
Hello ! Hi.
İngilizcesi İngilizce
Rememberances.

  • yolda geçerken arkadaşımı görüp Selam verdim
  • arkdaşıma Selam verdim
  • Arkadaşım bana Selam verdi.
  • eve geldiğimde ev halkına Selam verdim
  • iki gündür göremediğim arkadaşıma Selam verdim
  • evdevddeki meleke sellamın aleyküm dedim oda aleyküm Selam dedim
  • Kahvenin önünden geçerken bana (Selamünaleyküm)dediler??
  • Selam sözünü seviyorum.
  • Rusya'da yüzlerce yıl yaşamış Yahudi halkından Selam getirdiğini ifade eden Peres,"İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği, Yahudi ırkını imha olmaktan kurtardı.

Sizde içinde Selam kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Selam kelimesi anlamı 11275 defa okunmuştur. [242588] Selam kelime anlamı, Selam nedir, Selam ne demek, Selam sözlük anlamı

Paylaş