Sultanahmed Camii Nedir

Sultanahmed Camii Nedir ? Sultanahmed Camii Ne demek ?

1-)Alm. Blaue Moschee (f), Fr. Mosquée (f), beleue, İng. Blue mosque. Türkiye’nin ve İstanbul’un altı minareli tek camii. Osmanlı Devletinin ihtişamını, kudretini o devrin sanattaki inceliğini, zarafetini, tezyinatını gösteren muhteşem bir abidedir. İstanbul’un Haliç yüzü Osmanlı yapısı nadide eserlerle bezenince, Boğaz’dan ve Marmara’dan gelen gemilerin karşısında görünüş ve azametiyle dikkatleri çekecek bir caminin yapımına karar verildi. Böylece Sultanahmed Camii, Bizans Hipodromunun doğu kenarında, At Meydanında, Sultan Birinci Ahmed Hanın emirleriyle Başmimar Sedefkar Mehmed Ağa tarafından yapılmaya başlandı.

1609 (H.1018) yılında caminin temeline ilk kazmayı bizzat Sultan Ahmed Han vurdu. Bu kazma bugün, Topkapı Sarayı Müzesindedir. Temel kazılmaya başlayınca ilk önceSultan Ahmed Han eteğiyle toprak taşıyarak:

“Ya Rab! Ahmed kulunun hizmetidir, kabul eyle...” diye dua etti.

Osmanlı mimarisinin şaheseri olan bu cami, 1616’da bitirildi. Caminin ön cephesi 72 m, yanı ise 64 m’dir. Öndeki avlu da aynı ölçülerdedir. Altı minarenin üçer şerefeli olanları, caminin dört köşesinde, ikişer şerefeli ve diğerlerinden daha kısa olan ikisi ise, iç avlunun cephe duvarının iki ucundadır. Dört uzun minarenin ortasında kalan merkezi büyük kubbe 24 m çapındadır. Ayasofya kubbesi çapından 2,6 m büyüktür. Yerden tepesine kadar yüksekliği 43 metredir. Bu kubbe dört kemere, kemerler de silindirik dilimlerle süslenmiş, beş metre çapında dört büyük fil ayağı üzerine oturtulmuştur.

Caminin içi çok mahirane yerleştirilen 260 pencere sayesinde ferah bir havaya bürünmüştür. Pencerelerin yerleştiriliş şeklinden dolayı büyük kubbe sanki havada asılı gibi durmaktadır. Mavi ve yeşil renkte örgülerle süslenen 21.043 parça beyaz çini, bu eşi az bulunan mabede ayrı bir güzellik verir. Bu eşsiz zenginlikteki çinilerin hayranı olan Avrupalılar, bu sanat şaheserine Mavi Cami adını verirler.

Caminin yazılarını devrinin büyük hat üstatlarından Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubari yazmıştır. Bir pirinç tanesi üzerine mikroskobik yazı ile ihlas-ı şerif yazma başarısından dolayı“Gubari” lakabı verilmişti. Bu pirinç tanesi bugün Topkapı Sarayı Müzesinde muhafaza edilmektedir.

Mihrap, hünkar mahfeli, minber, pencere aralarındaki panolar, taç mermer işçiliği ve oymacılık sanatının şaheserleridir. En nadir, renk renk taşlardan, kuyumcu elinden çıkmış gibi oyulan yaprak, lale, çiçek motifleri karşısında aklın durmaması adeta imkansızdır.

İç avlunun zemini mermer döşeli, etrafı 26 kemerli revakla çevrilidir. Etrafı tamamen saran revak, yarım küre şeklindeki 30 küçük kubbeyle örtülmüştür. Dış avluya bakan duvarlarda 38 pencere vardır. İç avluya ikisi yanlardan, biri cepheden üç kapıyla girilir. Bu kapıların kanatları tunçtan yapılmıştır. İç avludaki şadırvan, altı mermer sütunlu saçak altında olup, yalnız su içmek için yapılmıştır. Abdest muslukları caminin dışındadır.

Bir külliye halinde yapılan Sultanahmed Camii külliyesinde; cami, kasr-ı hümayun, tabhane, imaret, medrese, mektep, darüşşifa, asker odaları, dükkanlar, bir sebil, Sultan Ahmed’in türbesi bulunmaktaydı.

Ayasofya’nın kütlevi ağırlığı yanında Sultanahmed Camii; incelik, sanat ve zerafetin yan yana geldiği Osmanlı ihtişamını temsil etmektedir.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Sultanahmed Camii kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Sultanahmed Camii kelimesi anlamı 7 defa okunmuştur. [240232] Sultanahmed Camii kelime anlamı, Sultanahmed Camii nedir, Sultanahmed Camii ne demek, Sultanahmed Camii sözlük anlamı

Paylaş