Süleyman Hilmi Tunahan Nedir

Süleyman Hilmi Tunahan Nedir ? Süleyman Hilmi Tunahan Ne demek ?

1-)son devir din alimlerinden. 1888 (H.1304) yılında şimdi Bulgaristan’da olan Silistre kasabasının Ferhatlar köyünde dünyaya geldi. Soyu, Fatih Sultan Mehmed Han tarafından, Tuna valisi olarak vazifelendirilen İdris Beye dayanır. İdris Bey, Fatih Sultan Mehmed Hanın kız kardeşinin beyidir. BabasıOsman Efendiyse, İstanbul’da tahsilini tamamlayarak Silistre’nin Satırlı Medresesinde uzun yıllar müderrislik yapmış bir zattır.

Süleyman Hilmi Tunahan, ilk tahsilini babasının bulunduğu medresede yaptıktan sonra, Silistre Rüştiyesine gitti. Burayı bitirdikten sonra, tahsiline devam etmesi için babası tarafından İstanbul’a gönderildi. Babası, İstanbul’a gideceği zaman oğluna; “Oğlum! Usul-i Fıkıh ilmine iyi çalışırsan dininde kuvvetli olursun. Mantık ilmine çalışırsan ilminde kuvvetli olursun...” diye nasihatta bulundu.

İstanbul’da büyük gayret ve çalışmayla derslerinde başarılı olduktan sonra, dersiam, yani profesör olarak yetişmek için Süleymaniye Camii Medreselerinde tefsir ve hadis kısmına girdi ve buradan mezun oldu. Medreset’ül-Kuzattan (eski Hukuk Fakültesinden) da mezun oldu. Ayrıca Fatih Dersiamlarından, Bafralı Ahmed Hamid Efendinin de derslerine devam ederek ondan icazetname (diploma) aldı.

Mezuniyetini mütaakip, İstanbul’da dersiam olarak vazifeye başlayan Süleyman Hilmi Tunahan, bir müddet sonra medreselerin kapatılması üzerine vaizliğe tayin edildi. Uzun müddet İstanbul’un Sultanahmed, Süleymaniye, Yenicami, Şehzadebaşı, Piyalepaşa gibi büyük camilerinde halka vaz ederek irşad vazifesinde bulundu.

Verdiği vazlar ve dersleriyle dikkatleri üzerinde topladı. Bazı sebeplerden çeşitli takibatlara uğradı. Defalarca tevkif edilmesinden sonra, 1944-45 yıllarında Kütahya’ya yerleşti.

Pekçok talebe yetiştiren Süleyman Hilmi Tunahan ömrü boyunca Kur’an-ı kerimin öğretilmesi, Kur’an kurslarının açılması ve devamı için çalıştı. Ders verdiği talebelerine, vaz ve sohbetlerine devam eden kimselere en büyük tavsiyesi, “Ehl-i sünnet vel cemaat” itikadına sarılmaları oldu. Şeker hastalığı sebebiyle 16 Eylül 1959’da vefat etti. Kabri İstanbul’daki Karacaahmed Mezarlığındadır.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Süleyman Hilmi Tunahan kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Süleyman Hilmi Tunahan kelimesi anlamı 47 defa okunmuştur. [240264] Süleyman Hilmi Tunahan kelime anlamı, Süleyman Hilmi Tunahan nedir, Süleyman Hilmi Tunahan ne demek, Süleyman Hilmi Tunahan sözlük anlamı

Paylaş