Telkin Nedir

Telkin Nedir ? Telkin Ne demek ?

1-)kabirde, cenazenin defnedilmesinden bir müddet sonra, Allahü tealadan onun affı, bağışlanması için dua ve niyazda bulunmak; kabirde sorulacak suallerin cevaplarını hatırlatmak. Telkin, lügatta “bir şeyi zihinde yer ettirmek, bir fikri aşılamak” manalarına gelir. Ölünün defninden sonra, kabre ve kıbleye karşı ayakta durarak telkin vermek, Peygamberimizin sünnetlerindendir.

Cenazenin toprağa tevdi edilmesinden sonra, din kardeşlerinin hemen oradan ayrılması uygun değildir. Peygamber efendimiz cenazeyi defnettikten sonra hemen ayrılmayıp, Eshabına hitaben de; “Kardeşiniz için Allahü tealadan mağfiret isteyiniz ve kendisine temkin (suale cevap iktidarı) ihsan buyurulmasını isteyiniz. Zira şimdi o, suale çekilecektir.” buyururlardı. Müslümanlar, cenazeyi kabir başına koyunca, iş yapmayanlar otururlar veya çömelirler. Yahudiler ve Hıristiyanların adetiyse ayakta durmaktır. Meyyit defnedilirken, yedi sureyi okumak müstehaptır. Bu yedi sure, İnna enzelna ve Kafirun, İza cae, İhlas, iki Kul e’uzü ve Fatiha sureleridir. Definden sonra bir hafta hergün sadaka verip, sevabını meyyitin ruhuna hediye etmek de müstehaptır.

Cenazeyi defnettikten sonra, birkaç dakika etrafında oturup veya çömelip, Bakara suresinin başını ve sonunu okumak, meyyit için dua ve istiğfar etmek çok sevaptır. Salih Müslümanlar, aralarında paylaşıp, bir evde toplanarak veya herkes kendi evinde, ücretsiz olarak hatim veya hatm-i tehlil, (yani kelime-i tevhidi yetmiş bin kerre) okumaları ve sevabını ölünün ruhuna göndermeleri çok faydalıdır.

Kabir suali olmayan kimselere telkin vermeye lüzum yoktur. Müslümanlardan dokuz kimseye kabir suali yoktur. Şehitler, sabi çocuklar, Peygamberler ve sıddikler vs. bunlardandır.

Birçok telkin şekli bildirilmiştir. Kabirde okunan telkinin metni, geniş olarak fıkıh (ilmihal) kitaplarında yazılıdır.


2-)Alm. Einprägen (n), Fr. Inculcation (f); suggestion (m), İng. Inculcation; suggestion. Şuur dışı bir vetire (süreç) aracılığıyla kişinin ruhi veya fizyolojik yönüyle ilgili bir fikrin gerçekleştirilmesi. Telkin, dikkatin bir yere toplanması sonucunda ortaya çıkar. Telkin, bir kişinin bir başka kişi üzerindeki etkisi değildir. Kişinin kendi varlığında cereyan eden şuurlu ve araçları bir gayeye uygun hale getiren bir faaliyettir.

Küçük çocukların eğitimi mantıki olmaktan çok telkin yoluyla gerçekleştirilir. Siyaset adamları, büyük hatipler, propagandacılar telkin yoluyla kalabalık grupları harekete geçirirler. Günlük hayattaki davranışların hemen hepsi çevredeki kimseler tarafından yapılmış telkinlerin sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple insan davranışlarında ağır basan unsurun telkin olduğu söylenebilir.

Endişe hallerinde telkine elverişlilik artar. Kişi kendi endişesini artıracak herşeye hemen inanır. Bu durumda aksi yönde telkin imkansızdır. Telkinin hipnotik şekli psikoterapide bugün için fazla önem taşımamaktadır.

Kendi kendine telkin de mümkündür. Bazı kusurların ortadan kaldırılması ve iade gibi konularda kendi kendine telkin büyük önem taşımaktadır. Ama, bu çeşit psikoterapiyle elde edilen sonuçlar pek yüz güldürücü değildir.

Çocuklar için normal olan telkine elverişliliğin uzun sürmesi hali patolojiktir (hastalık alametidir). Bu hal bazı ruhi bozuklukların kaynağını meydana getirebilir. Telkine elverişliliğin rolü özellike histeride kendini gösterir. Bu hastalar aksi yönde telkine de elverişlidir. Bu durum histerinin tedavisinde telkinin başarıyla uygulanmasını sağlar.


3-)Mevtanıza (ölülerinize) telkin ediniz. (Hadis-i şerif-Ni'met-i İslam)

Definden sonra telkin vermek sünnettir. (İbn-i Âbidin)

Telkin özetle şöyledir: "Ey falan kişi! Bil ki bu kabir senin dünyaya ait son, ahirete ait ilk konağındır. Artık bu fani dünyadan ayrılıp sonsuz aleme göçtün. Şimdi sana Münker ve Nekir adında iki melek gelecek. Korkma, mahzun olma. Onlar Allahü teala tarafından gönderilmiştir. Münker ve Nekir sana; "Rabbin kim? Peygamberin kim? Dinin nedir? Kitabın nedir? Kıblen neresidir? Îtikadda mezhebin nedir?" diye sorarlar. Onlara; "Rabbim Allahü teala. Peygamberim Muhammed aleyhisselam. Dinim İslam. Kitabım Kur'an-ı kerim. Kıblem, Ka'be-i şeriftir. Îtikadda mezhebim, Ehl-i sünnet ve'l-cemaattir." diye cevap ver. Bil ki, ölüm haktır, kabir haktır, Münker ve Nekirin süalleri haktır, haşr, neşr, hesap, mizan (terazi), sırat haktır. Mü'minler için hazırlanmış olan Cennet ve inanmayanlar için hazırlanan Cehennem haktır, gerçektir.

Ya Rabbi! Bu kişiyi doğru cevap vermeye kadir eyle. Eğer salih, iyi bir kimse ise, ona ihsanını ziyade eyle, arttır. Eğer günahkar ise, onu mağfiret eyle, affet. Âmin." (Kutbüddin İzniki)


4-)(Suggestıon) 1. Aşılama. Bir düşünceyi, sezdirme­den,
dolaylı cümlelerle benimsetme. 2. Bir fikrin eleştirisiz ka­bul edilmesini
sağlamak, tutum veya inançları değiştirmek, yerleşik alışkanlıkların olduğu
gibi sürmesini temin etmek ve­ya bir eylemi yapmaya razı etmek İçin yapılan
sözlü yönlen­dirme.

Temel Değişmezler insan
zihninin düşünebilmesi, bilgi üre­tebilmesi ve ürettiklerini diğer İnsanlarla
paylaşabilmesi için öngereklilik gösteren anlamlılık, düzenlilik, tutarlılık
gibi kate­gorik ortaklıklar.


5-)Bir duyguyu, bir düşünceyi aşılama.


6-)Talkın.


7-)Bilinç dışı bir sürecin aracılığıyla, kişinin ruhsal veya fizyolojik alanıyla ilgili bir düşüncenin gerçekleştirilmesi
Örnek:İçinden gelen gizli bir telkin altında hareket ediyordu. P. Safa


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Suggestion.
İngilizcesi İngilizce
İnspiration.
İngilizcesi İngilizce
İnculcation.
İngilizcesi İngilizce
İnfusion.
İngilizcesi İngilizce
Prompting.
İngilizcesi İngilizce
İnstilling.
İngilizcesi İngilizce
Teaching.

  • benim abime Telkinde bulunmasini soylediler
  • Fransa'nın da yakından izlediği görüşmelerde, en güçlü grup olan Ensaruddin'e kendini Tevhit ve Cihat Hareketi ile Mağrib El-Kaidesi'nden ayırması Telkin ediliyor.

Sizde içinde Telkin kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Telkin kelimesi anlamı 800 defa okunmuştur. [240459] Telkin kelime anlamı, Telkin nedir, Telkin ne demek, Telkin sözlük anlamı

Paylaş