Tezkiye Nedir

Tezkiye Nedir ? Tezkiye Ne demek ?

1-)TEZKİYE



Temizleme, arıtma, feyizlendirme, temize çıkma, malın zekatını verme.

Bu kelime fıkıh (İslam Hukuku) terimi olarak iki ayrı manada kullanılır:

a- Bir kimsenin durumunu bilenlerden sorup araştırmak. Tezkiye bu manada, mahkemede şahitlik yapacakların durumlarının bilinmesi için yapılan soruşturma karşılığında kullanılır (Merğınani, el-Hidaye, III, 118).

b- Ölülerin, peşlerinden iyilikleriyle anılması. Buna ölüyü tezkiye denilir. Ölünün hayır ve hasenatlarını anmak, öldüğünde simasındaki nurlanmayı veya güzel kokuyu anlatmak müstehaptır (Ö. Nasuhi Bilmen, İslam İmihali, 547).

Hz. Peygamber bir hadisinde "Ölülerinizin güzel hallerini anınız, kötü hallerini söylemekten sakınınız" buyurmuştur (Acluni, Keşfu'l-Hafa, Beyrut 1351, I, 105).

ŞAMİL İA


2-)Bir salik (tasavvuf yolcusu), niyetini düzelttikten ve kendini dünya arzularından kurtardıktan sonra, Allahü tealanın ismini zikr etmeğe başlar. Güç riyazetler (nefsin arzularını yapmamak) çeker. Şiddetli, ağır mücahedeler (nefsin istemediği şeyleri yapmak) yapar. Böylece tezkiye hasıl olur ve kötü huyları iyi huylara döner. (İmam-ı Rabbani)


3-)Temize çıkarma, aklama.


4-)Bir kimsenin iyi bir insan olduğunu kendisini tanıyanlardan soruşturarak ortaya çıkarma.


5-)Bk. arıtlama


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Tezkiye kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Tezkiye kelimesi anlamı 637 defa okunmuştur. [242802] Tezkiye kelime anlamı, Tezkiye nedir, Tezkiye ne demek, Tezkiye sözlük anlamı

Paylaş