Tremor (Titreme) Nedir

Tremor (Titreme) Nedir ? Tremor (Titreme) Ne demek ?

1-)Aksiyon tremoru: Bu tremor vücut hareket ettirildiğinde ortaya çıkar. En sık görülen tremordur. Yorgunluk, sıkıntılı, güçsüzlük hiperkapni (kanda karbondioksit yükselmesi), ilaç alımı ve bazı metabolik ve endoksin durumlarda artar (kan şekeri düşüklüğü, kanda üre artışı, ciddi karaciğer hastalığı, tiroid hormon yüksekliği ve ağır metal zehirlenmeleri). Katekolamin, amfetamin, teofilin, kafein, lityum, trisiklik antidepresanlar, steroitler, antipsikotik ilaçlar ve sodyum valproat gibi ilaçlarla da ortaya çıkabilir. El, kafa ve daha az dil ve dudağı tutar ve konuşurken ve yazarken olur. Normal sağlıklı insanlarda ortaya çıkabilen fizyolojik tremorun abartılmış hali gibidir.

Daha yavaş bir aksiyon tremoru ailevi veya ırsi tremordur. Bu, çocuklukta başlar ve erişkinlikte de sürer. Alkol alımı ve alkol kesilme sendromunda bu tip tremor görülebilir. İlk defa yaşlılıkta görülen tremora senil (yaşlılık) tremoru adı verilir.

İntansiyon tremoru: Ataksik (denge bozukluğu) veya kinetik (hareketli) tremor da denir. Vücut hareketsizken ve harekete başlarken yoktur, fakat hareketin devamıyla ortaya çıkar. Bu tip tremor beyincik hastalığında görülür. Hastalık şiddetliyse kol veya bacağın kaldırılması bile geniş açılı tremora sebep olur. Nadiren Multiple Skleroz ve Wilson hastalığında da ortaya çıkar.

Statik (İstirahat) tremoru (Parkinsoniyan tremor): En karakteristik görünümü hareket etmezken (istirahatta) ortaya çıkması ve hareketle geçici bile olsa durmasıdır. En çok tek veya her iki elde ve nadiren çene ve dildedir. Tipik olarak Parkinson hastalığında görülür: Baş parmak, işaret parmağı ve bileği tutabilir. Wilson hastalığında ortaya çıkan istirahat tremoru ise daha büyük kasları tutar ve daha geniş açılıdır.

Tedavi: Hafif aksiyon tremoru izoniazit adlı ilaçla geçer. Daha şiddetliler propranolol, primidon, diazemle azalabilir. İntansiyon tremoru bazan izoniazit ve B6 vitaminiyle azalabilirse de genellikle ilaçlar etkisiz kalır. Tremor olan kol veya bacağa hafif ağırlık koymak nadiren faydalı olabilir veya ventrolateral talamotomi (bir beyin ameliyatı) tremoru hafifletebilir. Statik (parkinsonian) tremor Parkinson Hastalığının tedavisiyle azalır. L-Dopa ve antikolinerjik ilaçlar kullanılır.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Tremor (Titreme) kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Tremor (Titreme) kelimesi anlamı 19 defa okunmuştur. [240559] Tremor (Titreme) kelime anlamı, Tremor (Titreme) nedir, Tremor (Titreme) ne demek, Tremor (Titreme) sözlük anlamı

Paylaş