Zeydiyye Fırkası Nedir

Zeydiyye Fırkası Nedir ? Zeydiyye Fırkası Ne demek ?

1-)Hazret-i Hüseyn'in oğlu İmam-ı Zeynelabidin'in vefatından sonra, hazret-i Ali taraftarı olduklarını söyleyip, diğer Eshab-ı kirama karşı kötü sözler söyleyenler, alim ve fakih bir zat olan oğlu Zeyd'in etrafında toplandılar. Müslümanların parçalanmasını isteyen münafıklar, Zeyd bin Zeynelabidin'in ilim için çeşitli memleketlere yaptığı seyahatleri bahane ederek onun hilafete geçmek için etrafına adam topladığını söyleyerek halifeyi aleyhine kışkırttılar. Zeyd bin Zeynelabidin Kufe'ye gelince, Ehl-i beyt taraftarı gözüken ve Eshab-ı kiramın bazılarına kötü sözler sarf eden kimseler onu halifeye karşı kışkırtarak halife tarafından yakalattırılacağını söylediler. Zeyd bin Zeynelabidin bu endişeyle hazırlanmaya başladı. Kendisine taraftar gözüken on beş bin kadar kimse biat etti. Halife Hişam bin Abdülmelik de, Zeyd bin Zeynelabidin ve taraftarları üzerine kuvvet gönderdi. Halifenin askerleri Kufe'ye yaklaştıkları sırada, kendisine taraftar gözüken Eshab-ı kiram düşmanları ona; "Ebu Bekr ve Ömer'e (r.anhüma) düşman ol!" dediler. Zeyd bin Zeynelabidin; "Büyük dedem olan Resulullah'ın sallallahü aleyhi ve sellem sevdiği iyi kimselere düşmanlık edemem" cevabını verdi. Onları bu tür sözler sarf etmekten men etti. Bunun üzerine dört yüz kişi hariç diğerleri savaş alanını terk ettiler. Bu kimselere ayrılanlar, terk edenler manasında Rafıziler denildi. Hazret-i Zeyd'in yanında kalanlara ve sonradan onların yolunda olduklarını söyleyip Ehl-i sünnetten (Peygamber efendimizin ve Eshab-ı kiramın yolundan) ayrılanlara Zeydi, bu fırkaya da Zeydiyye adı verildi. Zeyd (r.aleyh) bu savaşta şehid edildi. (Abdülaziz Dehlevi-Şehristani)

Zeydiyye fırkası mensubları 864 (H.250)'de Taberistan bölgesinde isyan ettiler. Bağımsızlıklarını ilan edip, Zeydiyye Devleti'ni kurdular. Daha sonraki asırlarda da fırka olarak devam eden Zeydiyye fırkası mensubları zamanla Yemen'de hakimiyet kurdular. (Abdülaziz Dehlevi)

Zeydiyye fırkasının temel görüşleri şunlardır: Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem isim ve şahsını belirtmek suretiyle yerine bir imam (halife) vasiyet etmiş değildir. Onun için imam, ancak vasıfları ile tanınabilir. Taşıdığı vasıflar itibariyle imam, hazret-i Ali'dir. Hazret-i Ebu Bekr ve hazret-i Ömer'in halifeliklerini kabul ederler. Büyük günah işleyen kimse tam manası ile tövbe etmedikçe temelli olarak Cehennem'de kalacaktır. (Abdülaziz Dehlevi, Abdülkadir Bağdadi)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Zeydiyye Fırkası kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Zeydiyye Fırkası kelimesi anlamı 15 defa okunmuştur. [248239] Zeydiyye Fırkası kelime anlamı, Zeydiyye Fırkası nedir, Zeydiyye Fırkası ne demek, Zeydiyye Fırkası sözlük anlamı

Paylaş