Özgürlük Nedir

Özgürlük Nedir ? Özgürlük Ne demek ?

1-)(Freedom) Hürriyet
İnsanın neyi yapmak isteyip neyi ise yapmak istemediğine kendi İradesiyle karar
vermesi ve kararının gereklerini yerine getirirken başkaları tarafından
engellenmemesi. Hiç bir kısıtlama İle kayıtlı olmama, her İste­diğini elde etme
ve her şeye güç yetirebiimeye mutlak öz­gürlük; belirli sınırlar İçerisinde
istenen şeyin yapılabilmesine de göreli özgürlük denir. Felsefi anlamda
özgürlük kavramı­nın paradoksal bir içeriği vardır. Bir yanda, kişinin
isteklerini yerine getirmesi durumunda kendi egosunun güdümünde ol­masının
getirdiği bağımlılık, öte yanda da yapılmak istenen şeyin, eğitim kurumlan,
kitle iletişim araçları veya sosyal bas­kıların dolayımından geçmesinden dolayı
başkalarının İstekle­riyle olan ilişkisi dikkate alındığında, hangi durumlarda
insa­nın daha özgür olduğunun belirlenmesi oldukça zordur. Bu nedenle özgürlük kavramının içeriği, neye bağımlı
olmanın veya ne ile kayıtlı kalmanın meşru olduğuna dair önyargılarla
doldurulmaktadır. Bu yüzden, en genel anlamıyla özgürlük, hangi kurallara
bağımlı kalındığının bilincinde olmak, kaçınıl­maz zorunlulukların farkına
varmaktır.


2-)Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumu, serbesti
Örnek:... her çeşit baskı, sanatın özgürlüğünü yok eder. Y. N. Nayır


3-)Her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumu, hürriyet.


4-)Bağlı olmama; dışardan etkilenmemiş olma; engellenmemiş olma; zorlanmamış olma.


5-)Her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi istencine, kendi yasasına, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi (seçme özgürlüğü).


6-)İnsanın kendi istemesi, kendi istenci ile eylemde bulunabilme olanağı; insanın dıştan engellenmeden etki yapabilmesi. İstenç özgürlüğü: İnsanın istemelerini kendisinden başka bir şeyin engellememiş olması, ya da başka bir şeyce kendisinin dışında bir istemeye zorlanmamış olmasıdır. İnsan istenci özgürdür demek, insanın istemesinin nedeni insanın kendisindedir, demektir. İnsan, istemelerinde özerk ise özgürdür. İstemenin kendisi engellenmişse ya da insan bir başkasınca, bilerek ya da bilmeyerek, herhangi bir istemeye zorlanmışsa, insanda istenç özgürlüğü eksik demektir. (Ör. Uyutum yoluyle uyuşturulmuş insanda, istemenin kendisi engellenmiş ya da kötürümleştirilmiştir. Ayrıca istemeleri insana ailesince, çevresince, toplumca aşılanmış olabilir. Kişiselözgürlük: İstenç özgürlüğü ile bağlantılı. Bir insan isteme, düşünme ve eylemlerinde bir başkasınca engellenmiyor ya da bir şeye zorlanmıyorsa, kendi istemesi içinde hareket ediyorsa, o insanın kişiliği özgür olarak gelişmiş demektir. Öyleyseözgürlük, insanın kişiliğinin, kendi özünün ve kendi davranış biçiminin etkili olmasıdır. Bu anlamda istenç özgürlüğü de kişiliğin istemeye temel olmasından başka bir şey değildir. Düşünme özgürlüğü: İnsanın dış etkilerden kurtularak düşünme özerkliği kazanabilmesi. Her türlü baskıdan, özellikle dinsel inançlardan bağımsız olarak düşünebilme. Ancak, düşünme özgürlüğünden anlaşılan yalnızca bağımsız düşünebilme yeteneği değildir, (düşünmenin kendisi baskı altına alınamaz); düşündüğünü başkaları karşısında dile getirebilmektir aynı zamanda. Düşünme özgürlüğü, öyleyse, yazma ve söyleme ile birlikte gider. Düşünme özgürlüğü, en kesin anlamıyle basın özgürlüğünde gerçekleşir. Törel bilinç özgürlüğü: Bir insanın kendi törel bilincine göre davranabilmesi; özellikle dinsel inançlarında özgür olması. Herhangi bir dine bağlı olma ya da olmamada özgür olması. Eylem özgürlüğü: (Zorunluluğun değil, baskının karşıtı olarak) Dış baskılardan, özellikle başka birinin baskısından bağımsız olarak kendi isteğine göre davranabilmek hak ve gücü. Başlıca biçimleri:


7-)Fiziközgürlük: Her türlü dış baskıdan bağımsız olarak hareket edebilme yetisi. (Ör. Hapiste yatanın fizik özgürlüğü kısıtlanmıştır.)


8-)Ruhbilimselözgürlük: Dış güçlerce belirlenmeden, insanın kendi doğasının eğilimlerine göre hareket edebilmesi durumu.


9-)Ahlaksalözgürlük: Kendi kendini belirleyebilme yetisi. İnsanın ahlak eylemlerini başkasının zoru ile değil, kendi istenci ile gerçekleştirmesi. İnsanın eylemlerinden sorumlu olabilmesi içinözgürlük, ahlakın önkoşuludur. Bu bakımdan bir sorumluluğun olabilmesi için, ahlaksal özgürlüğün temelinin kişiselözgürlük olması gerekir. Buözgürlük baskıyı dışarda bırakır, ama yükümlülüğü değil.


10-)Toplumsalözgürlük: Yasaların koruyuculuğu altında ve yasaların sınırları içinde başkalarının özgürlüğünü kısıtlamadan hareket edebilme. Toplumsal özgürlüğün temeli de kişiselözgürlüktür. J.J. Rousseau toplumsal özgürlüğü, insanın kendi yasalarını kendisinin koymasında görür. Kant da Rousseau'nun bu ilkesinden kalkarak özgürlüğü usun -> özerk oluşuna bağlamıştır. Marksçı görüşteözgürlük toplumsal zorunlukla özdeşleştirilmiştir. "Doğaya boyun eğerek (doğa yasalarına uyarak) ona egemen olunabilir." (Bacon) düşüncesinden kalkan Marksçıların görüşüne göre; doğada zorunluk geçerlikte olduğu gibi, toplum yasalarını yürüten de zorunluluktur. Gerçekteözgürlük diye bir şey yoktur. Ancak bu zorunluluğu gören özgür olabilir. Doğalözgürlük: İnsanın çevresini değiştirebilmesi yeteneği. Hayvan çevresine uyar, insansa çevresini değiştirip ona biçim verebilir.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Liberty, freedom.
İngilizcesi İngilizce
Freedom.
İngilizcesi İngilizce
İndependence.
İngilizcesi İngilizce
Liberty.
İngilizcesi İngilizce
Latitude.
İngilizcesi İngilizce
Latitude hürriyet.
İngilizcesi İngilizce
Serbesti.
İngilizcesi İngilizce
Haecceity.
İngilizcesi İngilizce
Liberties.
Fransızcası Fransızca
Liberté
Latincesi Latince
Libertas

  • ESED REJİMİ YIKILACAK Esad rejiminin kaybetmekten başka şansı olmadığını kaydeden Rasmussen,"Özgürlük ve daha iyi yaşam tercih etme hakkı insanoğlunun tabiatında var.

Sizde içinde Özgürlük kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Özgürlük kelimesi anlamı 2578 defa okunmuştur. [250548] Özgürlük kelime anlamı, Özgürlük nedir, Özgürlük ne demek, Özgürlük sözlük anlamı

Paylaş