Şeftali (Prunus Persica) Nedir

Şeftali (Prunus Persica) Nedir ? Şeftali (Prunus Persica) Ne demek ?

1-)Alm. Pfirsichbaum (m), Fr. Peecher (m), İng. Peach tree. Familyası: Gülgiller (Rosaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Muş ve Ağrı hariç Türkiye’nin çoğu yerinde yetiştirilir.

3-5 m boylarında meyve ağacı. Bitki, meyveleri için yetiştirilir. Meyveler 5-10 cm çaplarında, yuvarlak tatlı sulu ve hoş kokuludur. Vatanı Çin’dir. İran’a, sonra da Anadolu’ya geçmiştir. Avrupa’ya da Anadolu’dan yayılmıştır.

Kullanıldığı yerler: Rutubetli topraklardan hoşlanmadığı için çakıllı dahi olsalar derin ve süzek toprakları tercih eder. Killi ve kireçli topraklarda kloruz ve zamk hastalığına yakalanır. Fazla kumlu topraklarda meyveler ufak ve susuz olur. Kazık köklü bir ağaç olduğundan toprak derinliğinin en az bir metre olması, çiçeklenme zamanı taban suyunun 1 m’den diğer zamanlarda 40 cm’den daha yukarı çıkmaması lazımdır.

Şeftali yetiştirilecek bölgenin kış soğuklama süresi, yani +7°C ve onun altındaki sıcaklıkta geçen zaman toplamı yetiştirilecek şeftali çeşidinin kış soğuklama ihtiyacıyla aynı veya ona çok yakın olmalıdır. İlkbahar donları olmamalı. Sıcaklığın ağaçların çiçek açtığı devrede hiçbir zaman 3°C’nin altına düşmemesi lazımdır. Senede 600-700 mm yağış alan bölgeler şeftali yetiştiriciliği için en elverişli olan yerlerdir. Sene içerisinde yağan bu yağmurun 150-200 mm’si ilkbahar ve yaz aylarına isabet ettiği takdirde sulama yapmadan da şeftali yetiştirmek mümkün olabilir.

Yetiştirilecek çeşitlerin seçimi: Her şeftali çeşidinin soğuklama ihtiyaçları değişik olduğundan yurdumuzun her yerinde yetiştirmek mümkün olmaz.

Şeftali çeşidini seçerken, çeşitlerin kış dinlenme sürelerinin, yani +7°C’nin altında ne kadar müddet soğukta kalmaları gerektiklerinin ve bölgenin kış dinlenme süresinin ne kadar olduğunun bilinmesi gerekmektedir.

Akdeniz bölgesinde yetiştirilecek çeşitleri: Flardasun, early amber, sahil şeridinin dış kısmında springtime. Ege ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilecek çeşitler: Precocissima, sahil şeridinde springtime, early red, dixierd, candinal, starking delicious, redhaven (R-1), redglobe, J.H. Hale Rio-oso-gen, Monroe, triogen, laring, glohaven, cresthaven, Marmara Bölgesi ve Tokat, Samsun ve Amasya bölgesinde yetiştirilen çeşitler: Dixierd, redhaven (R-1), redglobe, laring, glohaven, cresthaven, blaka J.H. Hale Rio-oso-gen, monroe.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Şeftali (Prunus Persica) kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Şeftali (Prunus Persica) kelimesi anlamı 24 defa okunmuştur. [241361] Şeftali (Prunus Persica) kelime anlamı, Şeftali (Prunus Persica) nedir, Şeftali (Prunus Persica) ne demek, Şeftali (Prunus Persica) sözlük anlamı

Paylaş