Şevket Çavuş Kimdir ?

Şevket Çavuş Biyografisi

Şevket Çavuş Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Şevket Çavuş : Şevket Çavuş asker
Milli Mücadele Gazisi
Torunu Şevket Güngör'ün dilinden dedesi Şevket Çavuş:
Dedem Şevket Çavuş 1895 yılında Kayseri Tomarza Pusatlı köyünde doğdu. çocukluk yılları hakkında fazla bilgi yoktur. Düzenli bir eğitim almadı.
Fakat geleneksel dini eğitimini köy camisinden aldığını temiz, dindar, vatan milletine bağlı bir genç olarak yetiştiği, daha çok üvey ağabeyi Selahhattin Çavuş'un etkinde kaldığı ve onu çok sevdiği bilinmektedir.
1915 yılında askere alındı. İlk olarak Sivas'ta Kazım Karabekir Paşa komutasına girdi. Doğu Ordusu'nda Erzurum, Bayburt, Kars, Göle, Ardahan, Çıldır, Ahilkelek, Ahiska ve Gümrü gibi şehirlerin kurtarılmasında bulundu.
Daha sonra Batı Cephesi'ne geçerek Yunanlılar'la savaştı. Kurtuluş Savaşı'nın tüm aşamalarında bulundu. Büyük Taaruz ve Ege'nin kurtarılmasında ön saflarda savaştı. İzmir'e ilk giren Türk birlikleri arasında idi. Üç defa hafif yaralandı. Birçok baskın ve operasyonda tim çavuşu olarak görev yaptı. Emrindeki askerlere zaiyat verdirmemesi ile ünlendi. Bir çok hemşehri ve köylüsünün hayatını bizzat kurtardı. Kör Mustafa (Batman) ile olan anısı köyde hala anlatılır. Top arabasını tek başına çekip götürdüğünü görenler var. 1965 yılına kadar köyünde çiftçilikle uğraştı.
Kayseri Şeker Fabrikasının kuruluşuna (1954) hissedarlık etti ise de buradaki haklarını kaybetti. 1965 yılında hastalandı. Aynı yıl, savaş anılarını sayıklayarak Hakk'ın rahmetine kavuştu.
O istiklal savaşının binlerce isimsiz kahramanından birisidir. Altın kırmızı şeritli istiklal madalyasını hakkettiği halde bürokratik engellerle uğraşmak istemediği için almadı.
Pusatlı Köyü Mezarlığı'nda medfundur.
ALLAH RAHMET EYLESİN.
Torunu Şevket GÜNGÖR Öğretmen.
bana mail atmak için [email protected]

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Şevket Çavuş Özgeçmişi

Şevket Çavuş Hayatı

Sizde Şevket Çavuş ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Şevket Çavuş biyografisi 80 defa okunmuştur. [5084]