Hizber Hikmetağalar Kimdir ?

Hizber Hikmetağalar Biyografisi

Hizber Hikmetağalar Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Hizber Hikmetağalar : Hizber Hikmetağalar Kıbrıs Türk Edebiyatı
HAKKINDA YAZILANLAR
(1936-1993)
4 Mart 1993 tarihinde kaybettiğimiz Hizber Bey 30 Ocak 1936 tarihinde Lefkoşa'nın isim yapmış ticaret erbabından Mustafa Hikmet Bey ve eşi Hıfziye Hanımın altı çocuğundan beşincisi olarak dünyaya gelmiştir. İlkokuldan sonra İngiliz okuluna başlamış fakat orta eğitimini tamamlamadan genç yaşta babasının yanında ticaret hayatına atılmıştır. İş hayatının ağır yükü onun sanat dünyasına da adım atmasına mani olmamış, çeşitli gazetelerin sanat sayfalarında çıkan yazı ve şiirleri ile kısa zamanda kendisine adından söz edilir bir sanatkâr kişiliği kazandırmıştır.
1 Aralık 1957 senesinde ilk sayısını çıkardığı "Er Meydanı" adlı aylık fikir-sanat yaprağında kendisininkine ilaveten o devrin önde gelen genç yazar ve şairlerinin imzalarına rastlanır. A.Sedat Törel, Bener Hakkı Hakeri, Ahmet M. Gürkan, Üner Ulutuğ, Fuat Veziroğlu bunlardan bazılarıdır. Herhalde içlerinde en duygulu yazar da, yanlış bir tedavi sonucu ömur boyu genç yaşında yatağa bağlı kalan amcasının kızı Feride Hikmet Hanımdır.
Hizber Bey, "Aşksız yaşanmaz (Nesir)" başlıklı ilk kitabını 1957 yılında Bozkurt Basımevi'nde, Adım Yayınları olarak bastırmış daha sonra "Er Meydanı Yayınları"nı kurarak şu kitapları sanat ve edebiyat sevenlere sunmuştu:
1.Solan Yapraklar (Şiirler), Feride M. Hikmet, Ocak 1958
2.Eylül Misafiri (Çiçekler), Hizber M. Hikmet, Şubat 1958
3.Utanan Çiçek (Şiirler), Üner Ulutuğ, Mart 1958
4.Her Müslümanın Bilmesi Gereken Din Dersleri, Halkın Sesi, 1958
5.Geçen Yıllar (Şiirler), Feride M. Hikmet, Eylül 1958
6.Mum Işığı (Şiirler), Feride M. Hikmet, 1959
7.Teselli (Nesir), Hizber M. Hikmet, 1962
Rahmetlinin bu arada iki yıl kadar süren bir İstanbul devresi de vukû bulmuş ve Üstâdı diye kabul ettiği Necip Fazıl Kısakürek'in yazı ve yayın faaliyeti içerisinde yer almıştı. Üstadla samimi bağlılıkları vefat edene kadar devam etmişti.
1962 yılı Nisan'ında muhalif bir gazetenin sahip ve yazarları olan kardeşi Ayhan M. Hikmet ile Ahmet M.Gürkan'ın öldürülmeleri üzerine bir müddet edebiyat dünyasından uzak kalmış ve kendisini tamamıyle iş hayatına vermişti. 1970 sonrasında Kıbrıs Türk İslam Cemiyeti'nin yönetici kadrolarına dahil olarak onun yayın organı olan "Nizâm" gazetesinde tekrar aktif yayın hayatına geri döner ve 1972 yılında Rahmetli Raif Denktaş'ın çıkardığı Zaman gazetesinde manevi konuların işlendiği yazılar ve şiirler yazmaya başlar. 1987 yılında yeniden yayınlanmaya başlayan Kıbrıs Türk İslam Cemiyeti'nin ismi "Selâm"a tahvil edilen yayın organının yönetmenliğini üstlenir. Hizber Bey, aylık çıkan bu gazetede Hikmetağalar soy ismini almış olarak "Tarih-Yargı" isimli köşe yazıları yazmakta idi.
Hizber Bey fikrî formasyonları farklı olsa bile kendisi gibi edebiyat hassasiyetine sahip kişilerle de yakın ilişki içerisine girebilen nüktedan ve kültürlü bir kişilik sahibi idi. Haşmet Gürkan, Harid Fedai, Ahmet An ve Kutlu Adalı ile beraber başladıkları dostluk, başkalarının da katılması ile 17 Mayıs 1990 tarihinde K.T. Sanatçı ve Yazarlar Birliği'nin kurulması ile sonuçlanmıştı. En son ve sürekli yazı sürecine Kıbrıs Gazetesi'nin sayfaları arasında "Semtler ve Anılar" başlığı altında yazdığı haftalık yazılarla giren Hizber Bey'in 12 Mart 1990 ile 8 Şubat 1993 yılları arasında 109 adet yazısı yayınlanmıştır. Lefkoşa'nın geçmişini anlatan bu yazılar , vefatından 3 yıl sonra , "Eski Lefkoşa'da Semtler ve Anılar" başlıklı bir kitap haline getirilmiştir (Marifet Yayınları, İstanbul, 1996).

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Hizber Hikmetağalar Özgeçmişi

Hizber Hikmetağalar Hayatı

Sizde Hizber Hikmetağalar ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Hizber Hikmetağalar biyografisi 90 defa okunmuştur. [5082]