Ahlak-I İlahiyye Nedir

Ahlak-I İlahiyye Nedir ? Ahlak-I İlahiyye Ne demek ?

1-)"Veli olmak için ahlak-ı ilahiyye ile ahlaklanmalıdır." demişlerdir. Bu sıfatlar evliyada meydana gelir. Fakat bu benzerlik yalnız isimdedir ve uygunluk sıfatların topluluğundadır. Yoksa sıfatların hususiyetlerinde beraber olunmaz. (İmam-ı Rabbani)

Allahü tealanın bir ismi "Melik"tir. Bu, her şeye hakim, galib demektir. Talebe tasavvuf yolunda ilerlerken, kendi nefsine hakim, galib olur ve başkalarının kalblerine tesir etmeğe başlarsa ahlak-ı ilahiyye ile ahlaklanmış olur. Allahü tealanın bir ismi de Semi'dir. Yani işiticidir. Talebe, doğru sözü herkesten kabul eder ve gizli hakikatleri, can kulağı ile duyarsa, bu sıfatla huylanmış olur. Bir sıfatı da "Basir"dir. Yani Allahü teala herşeyi görür. Talebenin kalb gözü açılır ve firaset ışığı ile kendi ayıblarını ve başkalarının iyi huylarını görürse yani başkalarını kendisinden daha üstün görürse ve Allahü tealanın her an gördüğünü göz önünde bulundurarak, hep Allahü tealanın beğendiği şeyleri yaparsa, bu sıfatla huylanmış olur. Bir sıfatı da "Muhyi"dir. Yani Allahü teala dirilticidir. Talebe unutulmuş sünnetleri canlandırır, meydana çıkarırsa, bu sıfatla sıfatlanmış olur. Bir sıfatı da "Mümit" öldürücü demektir.Talebe sünnetlerin yerine yerleşmiş olan bid'atleri, dinde sonradan çıkarılıp din diye yapılan şeyleri men eder yok ederse, bu sıfatla sıfatlanmış olur. Bütün sıfatlar bunlar gibidir. (Hace Muhammed Parisa)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Ahlak-I İlahiyye kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Ahlak-I İlahiyye kelimesi anlamı 19 defa okunmuştur. [245584] Ahlak-I İlahiyye kelime anlamı, Ahlak-I İlahiyye nedir, Ahlak-I İlahiyye ne demek, Ahlak-I İlahiyye sözlük anlamı

Paylaş