Ayetü'l-Kürsi Nedir

Ayetü'l-Kürsi Nedir ? Ayetü'l-Kürsi Ne demek ?

1-)AYETÜ'L-KÜRSÎ



Bakara suresinin ikiyüzellibeşinci ayeti. Ayette geçen kürsi tabirinden dolayı bu ismi almıştır. Kur'an-ı Kerim'in bütünü içinde ayrı bir fazileti olan bu ayet hakkında Resulullah'tan bazı hadisler nakledilmiştir.

Muhammed b. İsa'dan nakledildiğine göre İbnü'l-Aska' şöyle der:

"Adamın biri Hz. Peygamber'e gelip Kur'an'ın en faziletli ayeti hangisidir?' diye sordu. Resulullah (s.a.s.) şöyle buyurdu: Âllah'u Lailahe illa huve'l-Hayyu'l-Kayyum... " (Müslim, Müsafirin, 258; Ebu Davud, el-Huruf ve'l-Kiraa, 35; İbn Hanbel, V, 142). Başka bir hadiste de: "Kur'an'ın en faziletli ayeti Bakara suresindeki Âyetü'l-Kürsi'dir. Bu ayet bir evde okunduğu zaman Şeytan oradan uzaklaşır. " (Tirmizi, Fedailü'l-Kur'an, 2)

Resulullah (s.a.s.) bir defa Ka'b oğlu Ubey'e, ezberinde olan ayetlerden hangisinin daha yüce olduğunu sormuş, "Allah ve Resulu daha iyi bilir" cevabını alınca, soruyu tekrar etmiş, bunun üzerine Ubey, bildiği en yüce ayetin "Allahu la ilahe illahüve'l-Hayyu'l-Kayyum" olduğunu söylemiştir. Resulullah (s.a.s.) aldığı cevaptan memnun olarak Ubey'in göğsüne vurarak Ey Ebu Münzir! İlim sana kutlu olsun. " buyurmuştur. (Ebu Davud, Vitir,17) Ayrıca Hz. Peygamber (s.a.s.) "Âyetü'l-Kürsi Kur'an ayetlerinin şahıdır" buyurmuştur. (Tirmizi, Fedailü'l-Kur'an, 2)

Bu ayet-i kerimede Cenab-ı Allah'ın yüceliği, sıfatları, kainatta meydana gelen büyük olayların tamamen onun iradesi doğrultusunda vuku bulduğu, onun isteği ve izni olmadan hiç bir kimsenin başkasına şefaat edemeyeceği, O'nun kürsüsü, göklerde ve yerdekilerin ona ait olduğu hakkında bilgi verilmektedir. Meali şöyledir:

Allah (İbadete en layık olandır), Ondan başka ilah yoktur. Diridir (ezeli ve ebedidir), Kayyumdur (yaratıkların bütün işlerini düzenleyicidir. Yaratmada, rızık vermede mahlukatın yegane sahip ve hakimi olup her şey onun sayesinde ayakla durur) Onu ne bir uyuklama alır, ne de uyku. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi onundur. O'nun izni olmaksızın yanında kim şefaat edebilir? O, (bütün yaratılmışların) önlerindekini (dünyadaki bütün yaptıklarını, açıklaytp gizlediklerini), arkalarındakini (Ahirette olacak Şeyi) bilir. Onun ilminden, kendisinin dilediğinden başka hiçbir şeyi kavrayamazlar. O'nun kürsüsü (ilmi) gökleri ve yeri kuşatmıştır. Ve onların (göklerin ve yerin) korunması O'na ağır gelmez. O, çok yüce çok büyüktür. "

Ahmed AĞIRAKÇA


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Ayetü'l-Kürsi kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Ayetü'l-Kürsi kelimesi anlamı 14 defa okunmuştur. [241553] Ayetü'l-Kürsi kelime anlamı, Ayetü'l-Kürsi nedir, Ayetü'l-Kürsi ne demek, Ayetü'l-Kürsi sözlük anlamı

Paylaş