Haram Ve Helal Nedir

Haram Ve Helal Nedir ? Haram Ve Helal Ne demek ?

1-)Allahü tealanın açıkça yasak ettiği, kullanmamıza izin vermediği zararlı çirkin iş veya davranışlar (haram); izin verdiği şeyler (helal).

Her şeyi yaratan ve her şeyin sahibi, maliki olan Allahü tealadır. O, çeşitli hikmetlerle, yarattığı bazı şeyleri kullarına yasak etmiştir. Bu yasakların her birinin ayrı bir hikmeti ve sebebi vardır. Mülk sahibi o olduğu için dilediği gibi tasarruf etmektedir. Kul bu yasaklarla imtihan edilir, denenir. Haramlar çok azdır. Helaller ise pek çoktur. Her dinde iman bilgileri aynı ise de, emir ve yasaklar, haram ve helaller başka başka olmuştur. Kıyamete kadar değişmeyecek en son din olarak gelen İslamiyette haramlar Kur’an-ı kerim ve hadis-i şeriflerle açıkça bildirilmiştir.

Dünyada haram işleyen bir kimse, ahirette ondan mahrum kalır. İslamiyetin haram ettiği şeylerden kaçınmak, her Müslüman için lazımdır. Haramlar, herkes tarafından kullanılıp, adet haline gelse de helal olmaz. Allahü teala haramları işleyenleri sevmez. İslam dininde haramlardan kaçınmak, farzları yapmakdan daha sevaptır. Îmandan sonra en mühim emirdir.

Haramları terk etmekte birçok faydalar vardır. İnsanların sıhhati, cemiyetlerin nizam ve intizamı, kardeşlik bağlarının kuvvetlenmesi, haramları işlememeye bağlıdır. İslamiyette haramı helal, helalı haram kabul eden dinden çıkar.

Doğru olarak yazılan ilmihal kitapları, insanlara imanı, itikadı, ibadet ve diğer lüzumlu olan bilgileri, verdikleri gibi, helal ve haramları da geniş olarak izah etmektedir. Herkesin bilmesi mecburi olan haramları öğrenmemek, bilmemek İslam dininde özür kabul edilmemektedir. Allaha şirk (ortak) koşmak, haksız yere adam öldürmek, alkollü olan içki içmek, kumar oynamak, zina etmek, İslamın emrettiği şekilde giyinmeyip açık saçık gezmek, faiz vermek ve almak, yalan söylemek, iftira ve gıybet etmek, alışverişte hile yapmak, herkesin bildiği meşhur olmuş haramların bazılarıdır.

Haramlar, mecburiyet yani başka çare bulunmaması halinde işlendiğinde suç kabul edilmemektedir. Ancak bu mecburiyet veya zaruret, herkesin kendi anlayışına göre olmayıp, İslam dininin bildirdiklerine uygun olunca, kabul edilir. Mesela yalan söylemek haram olduğu halde, düşman karşısında ve dargın olan iki Müslümanın barıştırılmasında söylenilen yalana izin verilmiştir. Ayrıca, kesin olarak yasak olan şarabı ve her türlü alkollü içkiyi, susuzluktan ölecek bir kimsenin son çare olarak ve ölmeyecek kadar içmesine izin verilmektedir. Bunun gibi din kitaplarında sayılan başka zaruret ve mecburiyetler de bazı haramları, helal hale getirmektedir. Haramlar ikiye ayrılır:

1. Haram li-aynihi: Bizzat kendisi haram edilen şeylerdir. Mesela, şarap, domuz eti, besmelesiz kesilen veya kendiliğinden ölen ve böylece leş olan hayvanların eti gibi haramlar böyledir.

2. Haram li-gayrihi: Bizzat ve mutlak olarak kendisi yasaklanmayıp başka bir sebepten dolayı haram olan şeylerdir. Mesela, başkasının malının kendisinin izni olmaksızın yenmesi, yetim malını yemek ve kullanmak böyle olan haramlardandır.

Haram ve helal hakkında hadis-i şeriflerde buyruldu ki:

Bir kimse, hiç haram karıştırmadan, kırk gün helal yerse, Allahü teala onun kalbini nur ile doldurur, kalbine nehirler gibi hikmet (faydalı bilgi) akıtır. Dünya sevgisini, kalbinden giderir.

Helala, harama dikkat ederek çalışıp kazanan kimseyi, Allahü teala çok sever.

Bir zaman gelecek ki, insanlar yalnız malın, paranın gelmesini düşünüp helalini, haramını düşünmeyecekler.

Allahü teala buyuruyor ki, haramlardan kaçınanlara, hesap sormaya utanırım.

Haram maldan verilen sadaka kabul olmaz. Saklanırsa Cehenneme gidinceye kadar, ona yolluk olur.

Bir kimsenin üzerindeki elbisesinde haram bir tel iplik olsa, o elbise ile kılınan namaz ve yapılan dua kabul olmaz (sevap verilmez).

Haram ile beslenen vücudun, ateşte yanması daha iyidir.

Allahü teala haram olan şeylerde, size şifa yaratmamıştır.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Haram Ve Helal kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Haram Ve Helal kelimesi anlamı 97 defa okunmuştur. [237715] Haram Ve Helal kelime anlamı, Haram Ve Helal nedir, Haram Ve Helal ne demek, Haram Ve Helal sözlük anlamı

Paylaş