Hesab (Hisab) Nedir

Hesab (Hisab) Nedir ? Hesab (Hisab) Ne demek ?

1-)Allahü teala, ayet-i kerimede mealen buyurdu ki:

(Ona şöyle diyeceğiz): Oku kitabını, bugün üzerine hesab görücü olarak nefsin sana yeter. (İsra suresi: 14)

Âhirette hesaba çekilmeden önce, dünyada iken hesabınızı görünüz ve amelleriniz tartılmadan önce, kendinizi tartınız. (Hadis-i şerif-Risale-i Münire)

Kıyamet günü herkes, dört suale cevab vermedikçe hesabdan kurtulamıyacaktır: Ömrünü nasıl geçirdin. İlmin ile nasıl amel ettin. Malını nereden nasıl kazandın ve nerelere sarfettin. Cismini, bedenini nerede yordun, hırpaladın? (Hadis-i şerif-İmam-ı Tirmizi)

Dünyayı helaldan kazanana, ahirette hesab vardır. Haramdan kazanana, azab vardır. (Hadis-i şerif-Berika)

Hesab, mizan (amellerin tartılması) ve cehennem üzerine kurulacak olan ve nasıl olduğunu bilmediğimiz sırat köprüsü haktır. Muhbir-i sadık (her sözü doğru olan Resulullah efendimiz) bunları haber vermiştir. (İmam-ı Rabbani)

Riyazet çekmenin yani nefsin isteklerini yapmamanın ve mübahları yani yapılması emrolunmayan ve yasak da edilmeyen şeyleri zaruret miktarı kullanmanın, büyük bir faydası da; kıyamet günü hesabın kısa ve kolay olmasıdır. Âhiretteki derecelerin yükselmesine de sebeb olur... (İmam-ı Rabbani)

Bir insan, alış-veriş yaptığı kimse ile olan sözlerini, hareketlerini, aldığını, verdiğini iyi ve doğru yapmalıdır. Kıyamette, bunların hepsinden hesab vereceğini bilmelidir. Bir kuruş hile yapan, bir kuruş hak yiyen, cezasını çekecektir. (İmam-ı Gazali)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Hesab (Hisab) kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Hesab (Hisab) kelimesi anlamı 12 defa okunmuştur. [246312] Hesab (Hisab) kelime anlamı, Hesab (Hisab) nedir, Hesab (Hisab) ne demek, Hesab (Hisab) sözlük anlamı

Paylaş