Huzur Dersleri Nedir

Huzur Dersleri Nedir ? Huzur Dersleri Ne demek ?

1-)Padişahın huzurunda ilim adamlarınca yapılan ders. Osmanlı padişahları zaman zaman ulemadan ileri gelenleri saraya davet ederler, ilmi mütalaalarını dinliyerek istifade ederlerdi. Huzurda ayet-i kerime ve hadis-i şeriflerin tefsirleri anlatıldığı gibi müsbet ilimler, edebi konular konuşulur, ilmi müzakereler yapılırdı. Sadece Osmanlılarda görülen ve hangi tarihte ihdas edildiği kesinlikle belli olmayan huzur derslerinin Osman Gazi ile başladığı iddia edilmektedir. Sultan Üçüncü Mustafa 1759 yılında bir kanunla huzur dersleri denilen ve Ramazanın birinden onuncu gününe kadar devam eden bir ders ihdas etmişti. Ramazandaki huzur derslerinin mevzuu dini konular olurdu. Kadı Beydavi Tefsiri’nin okunması genelde adet haline gelmişti. Huzur hocalarını şeyhülislam seçerdi.

Sultan İkinci Abdülhamid Han zamanında huzur dersleri Ramazanda ikindi namazından sonra haftada iki gün esasına göre Yıldız’daki Çit Kasrında yapılır ve Sultan Abdülhamid Han yüksekçe bir mindere otururdu. Karşıda ders veren ile dinleyiciler bulunurdu. Davet üzerine devlet ricali de derste hazır olurdu. Padişah dersi anlatan ile buna sual soranların münazaralarını dinlerdi. Her derste ders anlatan ve ona sual soranlar değişik olurdu.

Huzur dersleri Osmanlı Devleti ve Hilafetin ilgasına kadar (3 Mart 1924) devam etti. Son huzur dersi Halife Abdülmecid Efendi zamanında ve 1923 (H. 1341) Ramazanı’nda yapılmıştır.


2-)Ramazan'ın ilk gününde başlayıp sekiz gün süren, seçkin bir bilginin padişahın önünde verdiği din dersleri.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Huzur Dersleri kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Huzur Dersleri kelimesi anlamı 6 defa okunmuştur. [237868] Huzur Dersleri kelime anlamı, Huzur Dersleri nedir, Huzur Dersleri ne demek, Huzur Dersleri sözlük anlamı

Paylaş