Kehanet Nedir

Kehanet Nedir ? Kehanet Ne demek ?

1-)KEHÂNET



Kainatta gelecek zamanda vuku bulacak olaylardan haber verme, bazı sırları keşfetme. Bu işle meşgul olan kimselere de "Kahin" denir. Çoğulu; kühhan, yahut kehene, dişili; kahinedir.

İslam'dan önce Arapların arasında çok kahin vardı. Bunlar, bir çok şeyi bildiğini iddia ederlerdi. Bunların bir kısmı emrinde cinler bulunduğunu ve onlar vasıtasıyla bir takım bilgiler edindiklerini, diğer bir kısmı da, kendisinde bulunan bir nevi ilham ve kudret sayesinde bazı şeyleri idrak ettiklerini iddia ederlerdi (İbn Mace, Terceme ve Şerhi, Çev. H. Hatiboğlu, İstanbul 1983, VI, 134).

Kahinler, menşe itibariyle Şamanlara, rahiplere ve fetiş rahiplerine (arif bis-sanam) bağlanırlar. Fakat eski Arap hikayelerinde, hadislerde ve ender olarak İslamiyet'ten önceki şiirlerde rastlanan şekli, bunların; şamanizmin en kaba şekillerini bile geri de bırakmış olduğunu göstermektedir.

Onlar, gayb hakkındaki bilgilerinin vecdten meydana gelen ilhama dayandığını iddia ediyorlardı. Aynı zamanda geceleri, keşif yoluyla diğer insanlara meçhul kalan müstakbelin ve gizli hadiselerin kendilerine zahir olduğunu söylüyorlardı (Mes'udi, "Müruc", Nşr. Barbier de Meynard, III, 379, 394 vd.).

İslam'dan önce ve İslam'ın ilk dönemlerinde Ukaz Panayırına gelen ve ekseriyetini yahudilerin oluşturduğu kahinler ve birtakım şarlatanlar, kendi istikballerine dair bir tek şey bilmedikleri halde, diğer insanların gelecekleri hakkında kehanette bulunmak suretiyle geçimlerini sağlarlardı (Muhammed Hamidullah, "Resulullah Muhammed", Terc. Salih Tuğ, İstanbul 1973, s. 296; Aynı mükellefi, İslam Peygamberi", I, 394).

Kahinler, secili, genellikle aynı (ender olarak değişik kafiyeli, çok kısa) cümlelerden oluşan ahenkli bir nesirle konuşurlardı. Bu tür nesir, eskiden beri Arabistan'da yüksek ve adi kehanetler, sihir vb. için kullanılmaktaydı (el-Eğani, I. tab', XI, 161).

Yine kahinler; gayet karanlık ve karışık bir dille konuşurlar, sözlerini acayip yeminlerle; yer, gök, güneş, ay, yıldızlar, ışık ve karanlık, akşam ve sabah, muhtelif bitki ve hayvan cinsleri üzerine and içerek te'kid ederlerdi (Mes'udi, a.g.e, III, 387).

Kahinler, umumi hayatta olduğu gibi, özel hayatta da son derece önemli bir rol oynarlardı. Devleti veya kabileyi, genellikle kendilerinin de katıldıkları savaş işlerini, akıncılık vb. alakadar eden bütün meselelerde onlara danışılırdı. Bu sebepten, kadın ve erkek hükümdarların özel kahinleri olduğu gibi, kabilelerin de şairleri ve kahinleri bulunurdu (Taberi, "Tarih", Nşr. De Coeje, I, 76).

Kahinler; hakemlik ve danışmanlık görevlerinin yanında, rüyaları tabir eder, kaybolan develerin yerini bildirir, zina vakalarını tesbit eder, hırsızlık ve katil gibi suçları da aydınlatırlardı (Mes'udi, a.g.e., III, 352).

Ancak İslam'ın gelişi ile "kahinler" ve "kehanet" mesleği itibarını kaybetmiştir. Zira "kehanet", gaybten bir nevi haber vermektir. Gaybı bilmek de yalnızca Allah'a özgüdür. Böyle olunca, "kehanet"; Allah'a şirk koşmanın bir nevini teşkil etmiş oluyor. Kur'an:

"Gaybın anahtarı O'nun yanındadır. O'ndan başkası onları bilmez" (el-En'am, 6/59).

"Deki, Allah'tan başka, yerde ve gökte hiç kimse gaybı bilmez" (en-Neml, 27/65).

Bunun içindir ki, kahinlerin gaybı bildiklerini iddia etmeleri şirk olduğu gibi, onların bu iddialarını doğrulamak da Allah'ın indirdiği apaçık ayetleri inkar olur.

Rasulüllah (s.a.s): "Kim bir kahine gider de dediklerini tasdik ederse, şüphesiz Muhammed'e indirilmiş olanı inkar etmiş olur" (Ebu Davud, Tıb, 21).

Rasulüllah (s.a.s): "Kahini cennete girmeyecek kişiler arasında saymıştır" (Tecrid tercüme VI, 943; Hak dini Kur'an Dili, VII-5342).

Kahinlerin ve arrafların yanına gidip onların söylediklerini tasdik etmek bu derece çirkin ve korkunç olunca, acaba bizzat kahin ve arrafların durumu nasıl olur?

Rasulüllah (s.a.s)'in, henüz peygamber olmadan önce bile kahinlerden nefret ettiğini görüyoruz. Nitekim Cibril (a.s.), kendisine peygamberlik görevini tebliğ ettiği zaman çok korkmuş eve dönünce, durumu Hz. Hatice (r.an.)'ye anlatmış ve:

"Nefret ettiğim, şu gaipten haber veren kahinlerden mi oldum acaba? Bundan korkuyorum." diyerek endişesini dile getirmiştir (bk. M. Hamidullah, Rasulüllah Muhammed, 49).

İşte bu sebepten dolayı İslam "kehanet"i yasaklamış, kahinlere gidip onların dediklerini tasdik etmeyi şirk kabul etmiş, onlara bunun karşılığında ücret (hulvan) vermeyi haram saymıştır (Buhari, İcare, 20, Tıb, 46; Müslim, Musakat, 39; Darimi, Buyu', 34; Tirmizi, Tıb, 23; Ahmed b. Hanbel, III, 14, VI, 11).

Halid ERBOĞA


2-)Allahü teala Kehf suresinde mealen buyuruyor ki:

(Ey Resulüm!) Kalbi bizi zikretmekten (anmaktan) gafil olan ve nefsinin arzuları peşinden koşan ve hareketlerinde dinin emirlerinin dışına taşan kimseye itaat etme!(Âyet: 28)

Kim Kehf suresinin ilk on ayetini ezberlerse, Deccalın fitnesinden korunur. (Hadis-i şerif-Tirmizi, Müslim)


3-)Bir olayın gerçekleşeceğini önceden bilme, kahinlik.


4-)Bk. gizdeyi


5-)Bk. kutbakı


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Oracular.
İngilizcesi İngilizce
Sibylline.
İngilizcesi İngilizce
Soothsaying.
İngilizcesi İngilizce
Divination.
İngilizcesi İngilizce
Augury.
İngilizcesi İngilizce
Prophecy.
İngilizcesi İngilizce
Oracle.
İngilizcesi İngilizce
Prediction.
İngilizcesi İngilizce
Denouncement.
İngilizcesi İngilizce
Omen.
İngilizcesi İngilizce
Portent.
İngilizcesi İngilizce
Presage.
İngilizcesi İngilizce
Prognostic.
İngilizcesi İngilizce
Prognostication.
İngilizcesi İngilizce
Second sight.
İngilizcesi İngilizce
Vaticination.
İngilizcesi İngilizce
Prophesy.

  • Açıklamada,"Kendisinin Kehanet ettiği petrol savaşına da Irak merkezi hükümeti izin vermeyecektir ve Irak petrollerini tüm halkın mülkü olduğu için koruyacaktır.
  • Kendisinin Kehanet ettiği petrol savaşına da Irak merkezi hükümeti izin vermeyecektir ve Irak petrollerini tüm halkın mülkü olduğu için koruyacaktır.

Sizde içinde Kehanet kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Kehanet kelimesi anlamı 241 defa okunmuştur. [243208] Kehanet kelime anlamı, Kehanet nedir, Kehanet ne demek, Kehanet sözlük anlamı

Paylaş