Mekrüh Nedir

Mekrüh Nedir ? Mekrüh Ne demek ?

1-)dinen ve tab’an beğenilmeyen hoşa gitmeyen şey. Haram olmamakla beraber, İslam dininde yasak edilen şey. Mekruh, Arapça bir kelime olup, lügatte, tab’an hoş görülmeyen, tiksinilen manalarına gelir. Allahü tealanın ve Peygamberimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) beğenmediği ve ibadetlerin sevabını gideren şeylere “mekruh” denir. Haramların yapılması kesinlikle yasak edilmiştir (Bkz. Haram). Mekruh, yasak olduğu haram gibi kesin olmamakla beraber, Kur’an-ı kerimde, açık olmayarak bildirilmiş veya bir Sahabi’nin bildirmesi ile anlaşılmış olan yasaklardır. Mekruh olduğu bildirilen yasak işleri yapmak günahtır. Mekruh ikiye ayrılır: Tahrimen mekruh ve tenzihen mekruh.

Tahrimen mekruh: Kur’an-ı kerim ve hadis-i şerifteki delilinden açıkça belli olmayıp müctehid adı verilen büyük din alimlerinin zan ile anlayıp, bildirdiği yasaklardır. Dinde vacip ve sünnet-i müekkede olan emirleri kasten bile bile ve özürsüz terk etmek tahrimen mekruhtur. Günahı harama yakındır. Tahrimen mekruhu, kasıt ile, bilerek yapan asi olur, günah işler. Tövbe etmezse Cehenneme gitmesine sebep olur. Tahrimen mekruh işlenerek kılınan namazın iadesi, yani yeniden kılınması vaciptir, mutlaka gereklidir. Eğer unutarak işlerse sehv (unutma) secdesi yapar. Güneş doğarken, tam tepede iken ve batarken namaz kılmak mekruhtur. Yalnız “mekruh” denilince tahrimen mekruh anlaşılır.

Tenzihen mekruh: Yasak olmasına bir delil, senet bulunmayıp, yapılmaması iyi olan şeye, tenzihen mekruh denir. Dinde müekked olmayan sünnetleri ve müstehapları yapmamak tenzihen mekruhtur. Tenzihen mekruhu işleyene azab olmaz. Fakat ısrarla yapmaya devam ederse, azab olunmaya ve ibadetlerin sevabından mahrum kalmaya sebeb olur. Kedi, fare artığını yemek, helada sağ elle temizlenmek, abdest alırken sağ el ile sümkürmek tenzihen mekruhtur.


2-)Mekruh olduğu bildirilen yasak işleri özürsüz yapmak günahtır. (Seyyid Abdülhakim)

Küçük ve büyük abdesti sıkıştırırken ve yel zorlarken namaza durmak mekruhtur. Namaz arasında zorlarsa, namazı bozmalıdır. Bozmaz ise günaha girer. Cemaati kaçırsa bile, bozması iyi olur. Kerahetle kılmaktan ise, cemaat sünnetini kaçırmak evladır. Namaz vaktini veya cenaze namazını kaçırmamak için mekruh olmaz. (İbn-i Âbidin)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Mekrüh kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Mekrüh kelimesi anlamı 6 defa okunmuştur. [239076] Mekrüh kelime anlamı, Mekrüh nedir, Mekrüh ne demek, Mekrüh sözlük anlamı

Paylaş