Mina Nedir

Mina Nedir ? Mina Ne demek ?

1-)Mekke’nin doğusundaki dağların eteğinde ve buradan Arafat’a giden yol üzerinde bulunan bir yerin adı. Hac ibadetini yaparken, kurban kesmek ve Cemre yerini gösteren duvarın dibine taş atmak için gidilen yer. Peygamber İbrahim Halilullah’ın oğlu İsmail’i (aleyhisselam) kurban etmek üzere götürdüğü yer. Mina, Mekke’nin; Müzdelife Mina’nın; Arafat da Müzdelife’nin kuzey tarafındadır. Mina ile Mekke arası 6 km, Safa ile Merve arası 319 m, Safa Tepesindeki Kemer ile Kabe arası 70 m kadardır.

Mina, İbrahim aleyhisselamın oğlu İsmail’i (aleyhisselam) kurban etmek için götürdüğü yerdir. Burada taş atmak da, onun zamanından kalma bir iş olup, Peygamber efendimizin getirdiği İslam dininde de emredilmiştir. Hazret-i Âdem’den beri bütün peygamberler insanlara hep aynı iman esaslarını bildirmişlerdir. Bu arada, ibadet şekillerinden bazıları da aynı kalmıştır. Namazda, oruçta, hacda vs. ibadetlerde böyle olanlar vardır.

İbrahim aleyhisselam, oğlunu kurban etmesi ile imtihan olundu. Bunu Kur’an-ı kerim haber vermektedir. Önce rüyasında bildirilen bu emrin, artık Hak tealanın emri olduğuna şüphesi kalmayınca, hanımı Hacer’in yanına geldi ve; “İsmail’i yıka, temiz elbiselerini giydir, gözlerine sürme çek ve güzel koku sür! Zira bir dostumuzu ziyarete gideceğiz.” dedi. İsmail’e de; “Yanına bıçak ile ip al!” dedi. Oğlu; “Bunları ne yaparız?” diye sordu, o da; “Allah rızası için kurban keseriz.” buyurdu. Yola koyuldular. O sırada şeytan fırsat bilip, ihtiyar kılığında Hacer’in yanına geldi. Ona; “İbrahim aleyhisselam oğlunu nereye götürdü?” dedi. “Bir dostunu ziyarete!” diye cevap verince; “Hayır, boğazlamaya götürdü!” diye karşılık verdi. Hacer; “Baba oğlunu boğazlamaz. Şefkat buna manidir.” dedi. Şeytan; “Öyle zannederim ki, Allah emretmiştir.” dedi. Hacer; “Allahü tealanın emrine elbette uymak lazımdır. O’nun emriyse canu gönülden kabul ederiz.” dedi.

Şeytan yüz bulamayıp ayrıldı. “Halil’e söyleyeyim, belki pişman olur?” dedi. Halbuki şeytanın peygamberlere eli uzanamaz. Böyle iken, İbrahim aleyhisselama; “İsmail’i nereye götürüyorsun?” dedi. O da; “Ziyarete götürüyorum.” buyurdu. “Sen onu kurban etmeye götürüyorsun, bundan vazgeç ki, o rüyayı sana şeytan gösterdi.” dedi. İbrahim aleyhisselam dedi ki: “Ey mel’un! Sen bilmiyor musun, o rüya şeytani değil, rahmani idi.” Bunun üzerine şeytan; “Gönlün, böyle bir oğlunu kesmene müsade ediyor mu?” dedi. İbrahim aleyhisselam; “Ey mel’un! Şunu yakinen bil ki, eğer doğudan batıya kadar hepsi benim evladım olsa ve dost hepsini kurban etmemi emretse, hepsini kendi elimle kurban ederim.” buyurdu. O mel’un, İbrahim’den (aleyhisselam) ümidini kesip, İsmail’in (aleyhisselam) yanına geldi. “Küçüktür, bunu aldatabilirim” diyerek; “Ey İsmail, baban seni nereye götürüyor?” dedi. “Ziyarete götürüyor.” diye cevap verince; “Nasihatımı kabul et ve babanla gitme ki, seni kesmeye götürüyor.” dedi. “Beni niçin öldürecek?” buyurdu. O, Rabbim bana böyle emretti diyor.” dedi. “Eğer Allahü teala emretmişse, bin canım dosta feda olsun!” buyurdu. Çünkü Allahü tealaya dost olanın ölüm endişesi olamaz.

İblis (Şeytan) vesveseye başladı. Dağın içine saklanarak, oradan; “Ey İsmail, şimdi senin kanın akacak. Kabrin benim içimde olacak” diye söylenirdi. İsmail aleyhisselam; “Ey babam! Bu ihtiyar beni rahatsız ediyor, kalbime vesvese vermek istiyor.” dedi. Babası; “Ona taş at, uzaklaşsın! Köpeğe taş atılır.” buyurdu. İsmail aleyhisselam şeytanı taşladı. Bu iş, böylece hacılara da ibadet olarak emir olundu. (Bkz. İbrahim Aleyhisselam)


2-)MİNA



Mekke ile Arafat arasında, ikisini birbirine bağlayan yol üzerinde bir yer. Burası birinci ve ikinci Akabe bey'atlarında Hz. Peygamber (s.a.s) ile Medineliler arasındaki görüşmenin gerçekleştiği yerdir. Kuzeyinde Sabir dağı bulunmaktadır. Akabe Cemresi ile Muhassir Vadisi arasında kalan yere Mina denilir.

Mina'da bulunan Hayf mescidi Selahaddin tarafından yaptırılmış, daha sonraları 1467 yılında Memluk Sultanı Kayıtbay tarafından yeniden inşa ettirilmiştir.

Bu bölgeye Mina adının verilmesiyle ilgili iki görüş vardır.

1- Hz. Âdem (a.s), Mina'dan ayrılmak isteyince Cebrail ona "temenni et" demiştir. Adem peygamber de Cenneti temenni etmiş. Bundan dolayı buraya Mina adı verilmiştir.

2- Burada kurban kesildiği için kan akıtmak anlamına gelen "Mina" kelimesi "İmna" kökünden türemiştir. Bu nedenle buraya Mina adı verilmiştir. Bu görüş daha yaygındır.

Hz. İbrahim, kurban etmek için oğlunu Mina'ya götürür, sonra Hz. İbrahim'e Allah tarafından bir kurbanlık verilir. Bu kurbanlığın ne olduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bir çokları bunun koç olduğunu belirtmektedir. Kur'an-ı Kerim'de bu olay "Ve fidye olarak ona büyük bir kurbanlık verdik"(es-Saffat, 37/107) biçiminde açıklanır.

Hz. İbrahim, kendisine engel olmak isteyen şeytanı burada taşlar, burada kurban keser. Hac ibadeti yapanlar da burada kurban keserler ve şeytan taşlarlar.

Hz. İbrahim'den sonra tevhid inancından uzaklaşan insanlar burada şenlikler yapmışlar ve gayet güzel münasebetler kurmuşlardır.

Kurban Bayramı'nın birinci günü burada kurban kesilir. Bayramın birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü günleri de Cemrelere (Ula, Vusta, Akabe) taş atılır. Bu olaya şeytan taşlama denir (ayrıca bk. Hacc).

Tarihi Mina ile bugünkü Mina arasında değişiklikler görülmektedir. Mina, Hac mevsimindeki izdiham göz önüne alınarak müslümanların ibadetlerini daha sağlıklı yapabilmeleri için her yıl değişikliğe uğramaktadır.

Cemil ÇİFTÇİ


3-)Mina Mekke'nin, Müzdelife Mina'nın, Arafat da Müzdelife'nin kuzeyindedir. Son yapılan asfalt caddelere göre Mina ile Mekke arası 4,5, Mina ile Müzdelife arası 3,3 ve Müzdelife ile Arafat arası 5,4 kilometredir. (M. Sıddik Gümüş)

Haccın sünnetleri on birdir. Bunlardan biri de imamın üç yerde hutbe okumasıdır. Birisi Zilhicce ayının yedinci günü Mekke'de, ikincisi, dokuzuncu günü öğle namazı, öğle ve ikindi namazlarından önce Arafat'ta, üçüncüsü, on birinci (kurban bayramının ikinci) günü Mina'da okunur. (İbn-i Nüceym)

Kurban bayramının birinci günü güneş doğmadan önce Meş'aril-haram denilen yerden Mina'ya hareket edilir.Mina'ya gelince, Mescid-i Hif'e en uzak olan Cemre-i akabe denilen yerde sağ elin baş ve şehadet parmaklarıyla iki buçuk metreden veya daha uzaktan Cemre yerini gösteren duvarın dibine nohut kadar yedi taş atılır. Sonra hiç durmadan buradan gidilip kurban kesilir. Bayramın birinci günü Mina'da olanlar ve bütün hacılar bayram namazı kılmaz. (İbn-i Âbidin)

Mekke-i mükerremede Mina pazarında, genç bir tacir aşağı yukarı elli bin altın değerinde alış veriş yapıyordu. O esnada, kalbi, Allahü tealayı bir an unutmuyordu. (Hace Behaeddin-i Buhari)


4-)Bk. mine


5-)Şarap şişesi.


6-)Mine.


7-)Gökyüzü.


8-)Ar. Liman.


9-)1. camın ana maddesi. 2. liman, iskele. 3. gökyüzü.


10-)Şişe, cam, billur.


11-)(C.: Miyani) Liman.


12-)Eski Asya ve Yunan ağırlığı (bir kilo civarında)


13-)Eski Asya ve Yunan para miktarı.


14-)Mina, yunan ağırlık birimi (bir kg.)


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
Type of bird native of Asia belonging to the starling family.

  • UYUŞTURUCU KARTELİ Mİ Polis önceki gün Hidalgo’ya komşu Mina kasabasındaki kuyuyu tespit etti.
  • Mina mühendis, ben fotoğrafçıyım.

Sizde içinde Mina kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Mina kelimesi anlamı 177 defa okunmuştur. [239320] Mina kelime anlamı, Mina nedir, Mina ne demek, Mina sözlük anlamı

Paylaş