Müslümanlarda Selam Verılecek Olanlar: Nedir

Müslümanlarda Selam Verılecek Olanlar: Nedir ? Müslümanlarda Selam Verılecek Olanlar: Ne demek ?

1-)

Nüfus cüzdanlarında "Islam" yazılı olan insanlara selam verebilir miyiz? Veya Islam'ı yaşamayanların selamını alabilir miyiz? Elle ve başla selam vermek doğru mudur?

Rasulüllah Efendimiz (sav): Islam'da hangi hareket daha güzeldir? diye sorulduğunda: "Yemek yedirmen ve tanıdığın tanımadığın herkese selam vermen" (Buhari, Isti'zan 9,19; Nessi, Iman 12) buyurmuştur. Müslüman olmayana selam verilmeyeceğini de başka Hadislerden öğrendiğimize göre, bu hadis-i şerifte sözü edilen "tanıdık ve tanımadık"tan maksadın müslümanlar olduğunu anlarız. Yani kafir olduğu bilinen birisine selam verilmez (Ibn Hacer, Fethu'1-Bari, XI/21). Gerçi bugün ülkemizdeki insanların, dış görünüşleriyle müslim, gayrı müslim oldukları anlaşılmıyor ama, sadece kabulleniş olarak da olsa çoğunluk müslüman olduğundan müsait mekanlarda herkese, müslüman olacağı iyi niyetine binaen, selam vermekte mahzur olmadığı gibi, bu Islam'ı sevdirme bakımından son derece güzel bir davranıştır. Imanı olduktan sonra hiçbir ameli olmayan da müslümandır. Onun için biz bu konuda hüküm veremeyiz. Ancak selamdan hoşlanmayan birisinin bu hareketi onun imanının bulunmadığına, kesin olmasa dahi, bir delil olduğundan ona selam vermenin faydası yoktur. Çünkü bu noktada selam kaynaşma ve sevişme fonksiyonun tam aksine sonuç vermiş olur. Tanımadan selam verdiği kimsenin kafir olduğu anlaşılırsa; "selamım bana dönsün" diye selamını geri alması müstehaptır (Ayni, Umdetü'1-Kari, XVNI/292). Yoksa bazı cahil kimselerin yaptığı gibi, sadece kendi cemaatinden olanlara selam vermek, cahillikten öte bir bağnazlıktır, cemaati adına bir eksi puandır. Müslüman olduğu bilinen herkese, ayırım yapmadan selam vermek nezaketini gösterenlerin cemaatlerinin galip geleceğinden şüphe edilmemelidir.

Buhari'nin "E1-Edebü'1-Müfred"inde Ibn Mes'ud'a nisbet edilen bir söz; "Insanlar için bir zaman gelecek, selam sadece tanıdığına verilecektir" (Ibn Hacer, age, XI/21) şeklindedir. Aynı sözü Tahavi, Taberhani ve Beyhai (Su'abu'1-Iman'da) Ibn Mes'ud kanalıyla Rasulüllah (sav)'in sözü olarak şöyle naklederler: "Kişinin mescide uğrayıp orada namaz kılmaması ve sadece tanıdığına selam vermesi kıyamet alametlerindendir" (agk).

Elle ve başla selam vermek, Yahudi ve Hiristiyanların adetlerinden olduğundan Müslüman zorunluluk olmadıkça kendine has selamı, Allah'ın selamını kullanmalıdır. Ancak sesini duyaramayacağı bir yerde olan insana, dili ile selam vermiş olduğunu anlatmak için, eliyle ya da başıyla, başkalarının selamına benzemeyecek bir hareket yapmasında mahzur yoktur (Akkirmani, Serhu'1-ah^ildisi'1-erbain 165).

Yine bize selam veren herkesin selamını da almak zorundayız. Kur'an'ı Kerim'de: "Size selam verene, sen mü'min değilsin, demeyin" (K. Nisa (4) 94) buyurulmuştur. Yani selamını cevaplayın, denmektedir (Kurtubi, VI/298). Eğer selam verenin kafir olduğunu biliyorsak o takdirde sadece, "ve aleyke" demekle yetiniriz (Kurtubi V/303).


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

Sizde içinde Müslümanlarda Selam Verılecek Olanlar: kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Müslümanlarda Selam Verılecek Olanlar: kelimesi anlamı 57 defa okunmuştur. [244335] Müslümanlarda Selam Verılecek Olanlar: kelime anlamı, Müslümanlarda Selam Verılecek Olanlar: nedir, Müslümanlarda Selam Verılecek Olanlar: ne demek, Müslümanlarda Selam Verılecek Olanlar: sözlük anlamı

Paylaş