Nasyonal Sosyalizm Nedir

Nasyonal Sosyalizm Nedir ? Nasyonal Sosyalizm Ne demek ?

1-)Alm. Nazismus, Fr. Nazisme, İng. Nazism. Birinci Dünya Savaşından sonra Almanya’da gelişip, İkinci Dünya Savaşından sonra ortadan kalkan bir akım. Hitler’in Alman İşçi Partisinin liderliğini ele geçirip Alman Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi (Nazional Sozialistische Deutsche Arbeiter Partei) olarak ismini değiştirdiği partinin temel programıdır. Almanya’nın 1918’den sonra içine düştüğü sosyal ve ekonomik buhran, Nazizmin yavaş yavaş benimsenmesine yol açtı. 1933’ten 1945 yılına kadar Almanya’da tatbik edildi. Nazizmin kurucusu Adolf Hitler’in 1924’te hapiste yazdığı Kavgam (Mein Kampf) ve Alfred Rossenberg’in Yirminci Yüzyılın Ruhu (Mithus Deszo Sorhhunderts) isimli eserlerinde, parti programına kaynaklık eden görüşler belirtilmektedir.

Nazizm, Alman ırkının üstünlüğünü iddia eder. Hatta karışık hale gelerek bozulan bu ırkı, saf hale getirmeyi hedef alan biolojik ırk tezini savunur. Irkların bozulmasını, insanlık için büyük bir felaket olarak vasıflandıran Nazizme göre; Yahudiler, dünyanın en kötü ırkı olarak bütün fenalıkların da kaynağıdır. Alman ırkını ve diğer ırkları sonsuzlaştırmakta, dejenere etmektedirler. Eski Yunan ve Roma İmparatorluğunun yıkılmasına sebep olan ahlaksızlığı, tarih boyunca ortaya çıkan bazı savaşları, demokrasiyi, parlamentarizmi, liberalizmi, komünizmi, 1789 Fransız İhtilalini ve 1917 Bolşevik İhtilalini Yahudilerin eseri olarak görmektedir.

Yahudiler basına, sanat hayatına ve ticarete hakim olarak toplumları kendi fikirleri doğrultusunda yönlendirmektedirler. Hitler’e göre; “Beynelmilel sermayenin tahakkümünü tesis etmek için, milli ekonomileri tahrip etmektedirler.” Bu sebeple Nazi Almanyasında Alman ırkını geliştirmeye ve Yahudileri yok ederek zararlarını önlemeye yönelik birtakım uygulamalar ortaya çıktı. Alman ırkından olmayanlar ile evlenmek yasaklandı. Yahudiler kamu görevlerinden uzaklaştırılıp toplama kamplarında imha edildiler. Ancak Nazi Almanyasında Yahudilerin gördüğü bu zulümler İkinci Dünya Savaşından sonra, İsrail Devletinin kurulmasında büyük rol oynadı.

Faşizmde “devlet ideal ve ebedidir” esasıyla devlet yüceltilerek, eskiden kurulmuş Roma İmparatorluğunun yeniden canlandırılmak istenmesine karşılık, Nazizmde teorik esasları daha önce belirlenmiş “üstün ırk” kavramı mevcuttur (Bkz. Irk). Devlet vasıta olup üstünlüğü olan varlık, devlet değil halktır. Halk (Volk) kan birliğine dayanan bir ırktan müteşekkildir. Devletin maksadı; dışarıda yeni hayat sahası (Lebensraum), içeride de ırka değer veren bir dünya görüşünü (Weltanschaung) gerçekleştirmektir. Devletin ekonomik ve idari yapısı meslek gruplarının temsil edildiği kooperatif sisteme dayalıdır. Ekonomiyi de ırkın korunmasında bir vasıta olarak görmektedir. Hitler’in 1920’de yirmi beş madde halinde yayınladığı parti programında Nazizmin esaslarını gösteren birçok esas belirtilmiştir. Burada Marksizme, Kapitalizme, Versailles Antlaşmasına ve Parlamenter Sisteme karşı çıkılmaktadır. Çıkarları birbirinden farksız, sınıfsız bir toplum anlayışına sahip olduğu için partilere, parlamentoya ve muhalefete karşıdır.

Nazi Almanyasında, toplumun her kesimine “führer” (şef) anlayışı hakim olmuştur. Buna göre iktidar führerde toplanmakta, kanunları o yapmakta ve tatbik ettirmektedir. Führer, milletin bütün isteklerini benliğinde duyar ve milletin tarihini, geleceğini o belirler. Onunla millet arasındaki ilişkiyi sadece Nazi Partisi sağlar. Hitler, Nietache’nin batı medeniyetini çöküşten kurtaracak “üstün insan” kavramına dayanarak kendisine bir misyon izafe etmeye çalışmıştır; “...tanrı beni halkıma hizmet etmek ve onu korkunç sefaletinden kurtarmakla vazifelendirdi.” diyerek Nazi Almanyasının tek hakimi olmak istemiştir. Bütün kararları tek başına kendisi vermiştir. Parlamentonun (Reicstag) yetkileri yok edilircesine sınırlandırılmıştır. Bu yer, sadece Hitler’in dünya kamuoyu için yapacağı konuşmaları alkışlamak maksadıyla toplanılan ve onun isteklerini “kaydeden” bir müessese haline gelmiştir. Hitler’e göre “sayı hakimiyetine dayanan demokrasi, führerin sorumluluklarını yok eder.”

Nazizmin sosyalist hüviyeti tedricen kaybolmuş, sosyalizm “liberal demokrasinin hataları sebebiyle Marksizme ve komünizme kayan işçileri” kazanmak için kullanılmaya çalışılmıştır. Materyalist ve enternasyonalist olan Marksizme irrasyonalist ve şovenist olduğu için karşı çıkılmıştır.

Nazi Almanyasında, Sovyetler Birliğinden, günümüze kadar totoliter rejimlerin en büyüğü kurulmuştur. Savaş ekonomisine dayanan gelişmiş bir teknoloji sayesinde toplumun her kesimi ve hayatın her safhası kontrol altına alınmıştır. Propaganda ve şiddet, nazizmin önde gelen hususiyetlerinden birisi olmuştur. Yüz binlerce kişi disiplinli kalabalıklar halinde harekete getirilebilmiştir. Birinci Dünya Harbinden sonra Almanların maruz kaldığı haksız muamele ile ortaya çıkan buhranlara karşı gösterdiği reaksiyon ve Alman milli gururunu okşaması rejimin, milyonlarca taraftar kazanmasına yol açtı. Bu rejim, Hitler’in İkinci Dünya Savaşından sonra intihar etmesiyle sona ermiş, önde gelen liderleri de, Nürnberg Mahkemesinde yargılanarak idama mahkum edilmiştir. İkinci Dünya Savaşından sonra ise bazı ülkelerde birçok milli hareketi ve antikomünist müesseseleri nazilik veya faşistlikle suçlamak kızıl faşizm olarak bilinen komünist propagandasının bir metodu olmuştur.


2-)Hitler ve Nasyonal Sosyalist Partisinin öğretisi, Hitlercilik.


3-)Almanya'da, I. dünya savaşından sonra Adolf Hitler'in kurduğu baskı yönetiminin adı (1933-1945).


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 


Dil
Anlamı
İngilizcesi İngilizce
National socialism.
Fransızcası Fransızca
National-Socialisme

  • Münih Polisi,'Nazi'geçmişiyle yüzleşti Nasyonal Sosyalizm rejimi döneminde önemli bir rol oynayan Münih Polis Teşkilatı'nın geçmişiyle yüzleştiği sergiye büyük ilgi.

Sizde içinde Nasyonal Sosyalizm kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Nasyonal Sosyalizm kelimesi anlamı 72 defa okunmuştur. [239403] Nasyonal Sosyalizm kelime anlamı, Nasyonal Sosyalizm nedir, Nasyonal Sosyalizm ne demek, Nasyonal Sosyalizm sözlük anlamı

Paylaş