Tahiyyet-Ül-Mescit Nedir

Tahiyyet-Ül-Mescit Nedir ? Tahiyyet-Ül-Mescit Ne demek ?

1-)camiye veya mescide girince kılınan nafile namaz. Tahiyyet-ül mescit “mescide tazim (hürmet, saygı)” demek ise de aslında mescidin sahibine, yani Allahü tealaya tazim etmek demektir. Allahü tealaya tazimden maksat, O’na yakın olmaktır.

Tahıyyet-ül-mescit namazı sünnettir. Camiye girince, oturmadan kılınması iyidir, evladır. Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem; “Biriniz mescide girdiği vakit iki rekat namaz kılmadıkça oturmasın.” buyurdu. Camiye girince, tahiyyet-ül-mescit namazı kılmadan oturulmuşsa, kalkıp yine kılınabilir. Bu namazı iki rekat kılmak evladır. Dört rekat de kılınabilir. Niyette tahiyyet-ül-mescit denilmese de camiye girince kılınan farz, sünnet ve nafile her namaz tahiyyet-ül-mescit namazı yerine geçer. Aynı sevaba kavuşur. Aynı camiye, aynı günde birden fazla girip çıkılsa da günde bir tahiyyet-ül-mescit namazı kılmak kafidir. İlk girişte veya son girişte kılınabilir. Mescide girerken salavat-ı şerife okuduktan sonra “Allahümmefteh ebvabe rahmetike: Allahım! Rahmetinin kapılarını aç” demek ve çıkarken; “Allahümme inni es’elüke min fadlike: Allahım! Senin keremini dilerim.” demek mendupdur, iyidir.

Namaz kılmak haram olan vakitlerde tahiyyet-ül-mescit namazı kılınmaz. Bu vakitlerde camiye giren kimsenin; “Sübhanellahi vel-hamdü lillahi ve la ilahe illallahü vellahü ekber” demesi müstehabdır, iyi görülmüştür. Bu suretle mescidin hakkı yerine getirilmiş olur.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sizde içinde Tahiyyet-Ül-Mescit kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

Tahiyyet-Ül-Mescit kelimesi anlamı 6 defa okunmuştur. [240369] Tahiyyet-Ül-Mescit kelime anlamı, Tahiyyet-Ül-Mescit nedir, Tahiyyet-Ül-Mescit ne demek, Tahiyyet-Ül-Mescit sözlük anlamı

Paylaş