Güngör Dilmen Kimdir ?

Güngör Dilmen Biyografisi

Güngör Dilmen Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Güngör Dilmen : Güngör Dilmen yazar
1930 yılında Tekirdağ’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Filoloji Bölümü’nü 1960 yılında bitirdi. Amerika’da tiyatro öğrenimi gördü (1961-1964). İstanbul Şehir Tiyatroları’nda başrejisör yardımcısı ve İstanbul Radyosu Tiyatro Şubesi'nde Metinler Servisi Şefi olarak çalıştı. Boğaziçi, Eskişehir Anadolu üniversitelerinde ve İstanbul Devlet Konservatuarı’nda ders verdi. Oyunlarında genellikle tarih ve mitolojiden yararlandı. 8 Temmuz 2012 tarihinde İzmir'de vefat etti.
ESERLERİ:
Önemli eserleri arasında, Midas’ın Kulakları, Midas’ın Altınları, Midas’ın Kördüğümü, Canlı Maymun Lokantası, Kurban, Akad’ın Yayı, Deli Dumrul, Bağdat Hatun, Hasan Sabbah sayılabilir.
İlk oyunu olan Midas’ın Kulakları 1959’da ödül kazandı ve aynı yıl sahnelendi. Dilmen’in diğer pekçok oyunu da hem Türkiye içinde hem de ülke dışında sahnelendi.
Yabancı dillere çevrilen eserleri:
Ben, Anadolu (Syracuse Üniversitesi-İngilizce), (Sardes-Almanca), (Editoria&Spettacolo-İtalyanca); Midas’ın Kulakları (Sardes-Almanca), (Kültür Bakanlığı-Fransızca); Canlı Maymun Lokantası (Sardes-Almanca), (Fince), (Arapça); Kurban (İsveççe).
VEFAT HABER
Deli Dumrul'un Yazarı Dilmen Vefat Etti
9.07.2012
Türk tiyatrosuna 'Midas'ın Kulakları', 'Deli Dumrul' ve 'Kurban' oyunlarının da arasında bulunduğu birçok eser kazandıran Güngör Dilmen, hayatını kaybetti. Geçirdiği bağırsak rahatsızlığı nedeniyle günlerdir yoğun bakımda tedavi altında tutulan ünlü oyun yazarı Dilmen, yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İzmir'de özel bir hastanede hayatını kaybeden sanatçının 82 yaşında olduğu bildirildi. Dilmen'in cenazesinin yarın, ailesi tarafından belirlenecek programla İzmir'de toprağa verileceği ifade edildi.

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Güngör Dilmen Özgeçmişi

Güngör Dilmen Hayatı

Sizde Güngör Dilmen ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Güngör Dilmen biyografisi 96 defa okunmuştur. [6092]