İrşad Nedir

İrşad Nedir ? İrşad Ne demek ?

1-)Din alimleri, herkesi kitablarda yazılı olan emirleri yapmağa çağırıyor. Allahü tealanın sevdiği kulları olan evliya da, önce dinin emirlerini yapmaya çağırıyor, sonra Allahü tealanın ismini zikretmeği gösteriyor. Her zaman aralıksız olarak zikr-i ilahi ile (Allahü tealayı anmak hali üzere) olmağı istiyorlar. Böylece vücudu zikr kaplayıp, kalbde Allahü tealadan başka birşey bulundurulmaz. Her şey öyle unutulur ki, insan kendini ne kadar zorlasa Allahü tealadan başka bir şey hatırlayamaz. İşte irşad etmek bu iki daveti yapmaktır. (İmam-ı Rabbani)

Mevlana Halid-i Bağdadi irşada başladığı günlerde, Bağdad valisi Said Paşa ziyarete geldi ve nasihat istedi. Buyurdular ki: "Kıyamette herkes kendi nefsinden sual olunur. Sen ise kendinden ve emrin altında olanların hepsinden sual olunursun. Hak tealadan kork!.. Allahü tealanın azabı çok şiddetlidir." (Haydarizade İbrahim Fasih)

Kendisine ilk önce sofi denilen zat Ebu Haşim-i Sufi'dir. Kufe şehrinden olup, Şam'da insanları irşad etmekle meşgul olurdu (rahimehullahü teala). "Dağları iğne ile oyarak toz etmek, kalblerden kibri çıkarmaktan kolaydır" sözü onundur. "Faidesiz ilimden Allah'a sığınırım" sözünü çok söylerdi. (Ebu Nuaym İsfehani)

Ders verirken, yani ilim öğretirken, sabırlı olup, gazabını, kızgınlığını yenmeli, hemen kızmamalıdır. Öğretirken, şaka ve lüzumsuz şeyler söylememeli, ciddiyetten ayrılmamalıdır. İlim öğretme sırasında bu tür hareketler kalbin kararmasına ve Allahü tealayı unutmasına sebeb olur. Her zaman hilm (yumuşaklık), vakar (ağırbaşlılık), sabır, iyi huy ve güzel hareket etmeyi adet ve prensip haline getirmelidir. Bazı durumlarda sözü makbul olmasa yani kabul görmese bile, önem vermemeli, benim vazifem bildirmek, irşad etmektir, hidayet ve tevfik Allahü tealadandır, demelidir. (Taşköprüzade)


2-)(Guıdence) 1. Olgunlaştırmak; doğru yolu
göstermek; rehberlik, kılavuzluk etmek.

2. Bir din
alimi, bir tasavvuf şeyhi ya da bir hocanın, birikim ve yetkinlik açısından
daha alt dü­zeydeki İnsanları dinin ne olduğu, insanın dinin gereklerini nasıl
yerine getirmesi gerektiği konularında aydınlatıp yönlen­dirmesi.


Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Kelime Türü Nedir ?

Bu kelime Dini bir Terimidir.

  • BENİ BU KONUDA İrşad ETTİNİZ. TEŞEKKÜRLER.
  • Said Nursî, zamanının eşi görülmemiş alimi, tasarruf ve İrşad sahibidir.
  • Demirli, bir yerde şöyle diyor :"Mesela İbn Arabi bizi kitaplarıyla İrşad ediyor"Akman ise bir şerh düşme ihtiyacında :"Ama o bir keşif ehli.

Sizde içinde İrşad kelimesi geçen bir şeyler paylaşın !

İrşad kelimesi anlamı 3699 defa okunmuştur. [246536] İrşad kelime anlamı, İrşad nedir, İrşad ne demek, İrşad sözlük anlamı

Paylaş