Mahambet Ötemisulı Kimdir ?

Mahambet Ötemisulı Biyografisi

Mahambet Ötemisulı Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Mahambet Ötemisulı : Mahambet Ötemisulı yazar
Kazak Edebiyatı
(1804-1846) Şimdiki Oral bölgesi Jenibek ilçesinde (Önceki Bökey Ordası, Beketay kazasında) dünyaya gelip Karaoy'da (şimdiki Atıray bölgesi, Mahambet Şehrinde) ölmüştür. Isatay'ın başlattığı halk ayaklanmasının çağrıcısı ve Isatay'ın en yakın arkadaşıdır. Çocukluk döneminde köyde okumuştur. Bir süre Jengir Han'ın sarayında hizmet eder. Jengir'in arzusuna uymadığı için saraydan sürülür. İki yıl hapis yattıktan sonra 1831 yılında kaçar. Sarayını kuşattığı zaman, han, Mahambet Isatay'a doğrudan hücum etmeyi ister. Jengir verdiği sözde
durmaz, Isatay'ın ordusu yenilip, ordu komutanı öldükten sonra mücadeleyi diğer tarafa yönlendirir. Mahambet, Hive Hanlığına giderek, ordu toplayıp tekrar saldırmayı düşünür. Ancak amacına ulaşamadan memleketine geri döner. Muhambet bu olaydan sonra yakalanıp hapse atılır, sonra serbest bırakılır. Ömrünün son günlerini küçük cüz'ün batı tarafında bulunan memleketinde geçirir. Fakat Baymağambet, Sultan Muhambet'i takip altına aldırır. Onların etkisindeki Ikılas'ın iki yüzlü davranışları sonucu, Mahambet kendi evinde öldürülür.
Muhambet'in şiirleri ilk kez 1925 yılında Taşkent'te yayınlandı. O zamandan beri eserleri hiç kesintiye uğramadan yayınlanmaktadır..
HAKKINDA YAZILANLAR
Kazak Edebiyatının Belli Başlı Temsilcileri
Bünyamin ÖZGÜMÜŞ Yağmur Sayı : 16
Temmuz - Ağustos - Eylül 2002
Kazak yazılı edebiyatının daha çok 19. yüzyılın başlarından itibaren meydana geldiğini söyleyebiliriz. Bunun öncülüğünü Mahambet Ötemisulı (1804-1846) yapmıştır. Çağdaş Kazak edebiyatının ilk temsilcileri ise Çokan Velihanov (1837-1865), Ibıray Altınsarı (1841-1889) ve Abay Kunanbayev (1845-1904)’dir.

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Mahambet Ötemisulı Özgeçmişi

Mahambet Ötemisulı Hayatı

Sizde Mahambet Ötemisulı ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Mahambet Ötemisulı biyografisi 88 defa okunmuştur. [4636]