Osman Bölükbaşı Kimdir ?

Osman Bölükbaşı Biyografisi

Osman Bölükbaşı Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Osman Bölükbaşı : Türk siyâset adamı. 1913’te Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesine bağlı Hasanlar köyünde doğdu. İlköğreniminden sonra ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesinde yaptı. Fransa’da Nancy Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik bölümünü bitirdi.

1937’de Türkiye’ye döndükten sonra Kandilli Rasathânesinde asistan olarak vazife aldı. Ayrıca Haydarpaşa Lisesinde öğretmenlik yaptı. 1946’da Demokrat Partiye (DP) girerek siyâsete atıldı ve parti genel müfettişliğine getirildi. Hitaâbetiyle ve konuşmalarıyla dikkatleri çekti. Kamuoyunda “Anadolu Fırtınası” adıyla ün yaptı. Bir müddet sonra DP’nin CHP karşısında bir muvâzaa partisi durumuna düştüğünü, daha sert bir politika tâkip etmesini isteyerek bir grupla beraber DP’den ayrıldı.

Temmuz 1948’de Millet Partisinin kurucuları arasında yer aldı. Ertesi yıl İsmet İnönü ve Celal Bayar’a komplo düzenlemek iddiasıyla tutuklandı. Kısa bir müddet sonra serbest bırakıldı. 1950 genel seçimlerinde Kırşehir’den Millet Partisinin tek milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Fakat MP laikliğe aykırı davrandığı gerekçesiyle 1953’te kapatıldı. Osman Bölükbaşı Şubat 1954’te bir grup eski MP’liyle Cumhûriyetçi Millet Partisini kurdu ve genel başkanlığına getirildi. 2 Mayıs 1954 seçimlerinde Kırşehir’den tekrar milletvekili seçildi. Bu dönemde hükümeti çok sert bir dille tenkit etti. 1957 seçimleri öncesinde hükümete hakâret ettiği iddiasıyla, dokunulmazlığı kaldırılarak, tutuklandı ve Ankara Cezaevine kondu. Fakat Ekim 1957 seçimlerinde Osman Bölükbaşı ve CMP adayları tekrar milletvekili seçildiler. Osman Bölükbaşı dokunulmazlık kazandığı için serbest bırakıldı ve yeniden meclise döndü. 10 Ekim 1958’de DP’ye karşı güçbirliği kurmak gâyesiyle CMP ile Türkiye Köylü Partisi birleşti. İki partinin birleşmesiyle kurulan Cumhûriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP)nin genel başkanlığına Osman Bölükbaşı getirildi. Bölükbaşı 1959’da 10 ay hapis cezâsına mahkûm edildi.

27 Mayıs 1960’ta TBMM’nin kapatılmasıyla milletvekilliği sona eren Osman Bölükbaşı, aynı yıl Kurucu Meclis üyeliğine getirildi. 1961 seçimlerinde yeniden milletvekili seçildi. Genel Başkanı olduğu CKMP 54 milletvekili ve 16 senatörle TBMM’de temsil edilir duruma geldi. 1961 seçimleri ertesinde uzlaşmaz bir tutum takınarak koalisyon hükûmetlerine katılmayı reddetti. CKMP, İsmet İnönü’nün kurduğu ikinci koalisyon hükümetine katılınca parti içinde görüş ayrılıkları ortaya çıktı. Osman Bölükbaşı parti genel başkanlığından ve 28 arkadaşıyla birlikte partiden ayrıldı. Arkadaşlarıyla birlikte 1962’de Millet Partisini tekrar kurdu.

Millet Partisi Şubat 1965’te Suat Hayri Ürgüplü başkanlığındaki koalisyon hükümetine katıldı. Fakat Osman Bölükbaşı kabinede vazife almadığı gibi hükümete karşı da açık tenkitler yöneltti. Millet Partisinin lideri olarak katıldığı 1965 ve 1969 seçimlerinde istediği başarıyı gösteremedi. Partisinin oy oranı ve milletvekili sayısı gittikçe azaldı. Mecliste pek küçük bir grubun lideri olarak kaldı. 1972’de genel başkanlıktan ayrılarak yerini eski genelkurmay başkanlarından CemalTural’a bıraktı. 9 Eylül 1973’te milletvekilliğinden istifâ ederek aktif politikadan çekildi.


Osman Bölükbaşı : Osman Bölükbaşı (1911) Millet Partisi Eski Genel Başkanı
1913 yılında Kırşehir'in Mucur ilçesinde bağlı Hasanlar Köyü'nde doğdu. Orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi'nde tamamladı. Türkiye'deki öğreniminden sonra, yüksek öğrenimini, Fransa'da Nancy Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü'nde yaptı.Buradan 1937 yılında mezun oldu. 1938 yılında Türkiye'ye dönerek Kandilli Rasathanesi'nde asistan olarak çalışmaya başladı. 1940'ta Haydarpaşa Lisesi'nde öğretmenlik yapmaya başladı. Yurda astronomi ve matematik öğretmeni olarak döndü. 1945 yılında siyasi hayata atıldı. Demokrat Parti'nin ileri gelenleri arasına girdi. Fakat bir yıl sonra Hikmet Bayur, Fevzi Çakmak ve DP muhalif grubundan olan öteki milletvekilleri ile DP'den istifa ederek 1946 yılında Millet Partisi'ni kurdu. Millet Partisi içinde güzel konuşmalarıyla ile ün yaptı. Hikmet Bayur'un genel başkanlığında görev aldı. 1950 Genel Seçimleri'nde Millet Partisi'nin tek milletvekili olarak Kırşehir'den TBMM'ye girdi. Millet Partisi laikliğe aykırı politika ürettiği gerekçesiyle 1953'te kapatıldı.
Bölükbaşı bunun üzerine Şubat 1954'te bir grup eski Millet Partisi üyesi ile birlikte Cumhuriyetçi Millet Partisi'ni kurdu. Bu partinin genel başkanlığına getirilen Bölükbaşı, 1954 Genel Seçimleri'nde bu ilin neredeyse bütün oylarını alarak (tulum yaparak) yeniden Kırşehir milletvekili seçilince, Demokrat Parti hükümeti Kırşehir'i ilçe yaptı ve Nevşehir'e bağladı. Kırşehir 3 yıl boyunca ilçe olarak kaldı. Bu dönemde hükümete sert eleştiriler yönelten Bölükbaşı da Temmuz 1957'de TBMM'ye hakaretten tutuklandı. Kırşehir, Haziran 1957'de yeniden il durumuna getirildi, ancak eski kazalarından Avanos, Kozaklı ve Hacıbektaş Nevşehir’de kaldı. Osman Bölükbaşı’nın köyü Hasanlar köyü de yeniden il olan Kırşehir’e bağlanmayarak Nevşehir’e bırakıldı. Bu durumda, Ekim 1957 Genel Seçimleri'nde Bölükbaşı, Cumhuriyetçi Millet Partisi'nden seçilen 4 milletvekilinin arasında yer aldı. Seçim günü hapiste olduğu için milletvekili yeminini Ankara Merkez Cezaevi 10. Koğuşu’nda mahkûmların önünde yaptı.
1958'de DP'ye karşı güçbirliği oluşturmak amacıyla CMP'nin Türkiye Köylü Partisi ile birleşmesiyle kurulan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin (CKMP) Genel Başkanlığına getirilen Bölükbaşı, 1959'da 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
27 Mayıs Darbesi'nden sonra Kurucu Meclis Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Temsilciliği (6 Ocak 1961 - 15 Ekim 1961), 1961 Genel Seçimleri'nden sonra koalisyon hükümetine katılmayı reddetti. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Haziran 1962'de, İsmet İnönü'nün kurduğu II. koalisyona katılınca, 28 milletvekiliyle birlikte partiden ayrılarak ikinci kez Millet Partisi'ni kurdu. Bölükbaşı bu partinin genel başkanlığına getirildi. Millet Partisi, Şubat 1965'te Suat Hayri Ürgüplü başkanlığındaki koalisyon hükümetine katıldı. Ancak Bölükbaşı, kabinede görev almadığı gibi hükümete açık eleştiriler de yöneltti.
Bölükbaşı, 1972'de Millet Partisi genel başkanlığından ayrıldı. Yerine eski Genelkurmay Başkanı Cemal Tural geçti. 9 Eylül 1973'te de, 1961'den itibaren Ankara'dan seçildiği milletvekilliğinden istifa ederek aktif siyasetten çekildi.
Emekli Büyükelçi ve eski MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı'nın babasıdır.
6 Şubat 2002 tarihinde Ankara'da vefat etti.
VEFAT-HABER
Anadolu Fırtınası dindi
Necati Zincirkıran
Sabah 7 Şubat 2002
Türk siyasetinin duayenlerinden Osman Bölükbaşı 89 yaşında hayata veda etti.

Türk siyasi yaşamının renkli isimlerinden "Anadolu Fırtınası" lakabıyla anılan Osman Bölükbaşı bir süredir tedavi gördüğü İbn-i Sina Hastanesi'nde dün saat 05.30'da yaşamını yitirdi. Siyaset dünyasının duayeni ve müzmin muhalifi olarak da tanınan Bölükbaşı'nın ölümü siyaset dünyasında derin üzüntü yarattı.
Bölükbaşı'nın ölümünü kamuoyuna Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu duyurdu. Bölükbaşı'nın tedavisini 2 aydır sürdürdüklerini belirten Çorapçıoğlu, "Vefat nedeni septik şok ve buna bağlı kalp akciğer yetmezliği" dedi.
Bölükbaşı'nın oğlu Deniz Bölükbaşı, babasının cenazenin yarın TBMM'de düzenlenecek törenden sonra Cebeci Asri Mezarlığı'nda defnedileceğini bildirdi.
1913'te Hacıbektaş'ta doğan Bölükbaşı, 1946'da Demokrat Parti'de siyasete atıldı. 1947'de Millet Partisi'ni, 1953'te ise Cumhuriyetçi Millet Partisi'ni kurdu. 1958'de CMP'nin Türkiye Köylü Partisi ile birleşmesiyle kurulan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin genel başkanlığına getirildi. 1962'de 2. kez Millet Partisi'ni kurdu. 1973'te aktif politikadan çekildi.
Osman Bölükbaşı ile aynı dönem siyaset yapan Afyon eski Milletvekili Muzaffer Özdağ (69) da dün yaşamını yitirdi.
Bölükbaşı tam 51 yıllık dostumdu...
Gerçi, onunla dost olabilmek kolay bir iş değildi. Çünkü, Osman Bölükbaşı (ölenin arkasından söylenmez ama) zor bir insandı. Elli yıllık eşinden sonra ayrılmaya kalkmadı mı?
Eskilerin deyimiyle "Nev'i şahsına münhasır" bir Anadolu politikacısıydı. Ama çok renkli bir kişiydi.
Osman Bey'i 1950 yılında çiçeği burnunda bir gazeteciyken tanıdım. Hürriyet Gazetesi'nin Beyoğlu muhabiriydim. Bir seçim gezisinde gazetem onu takip etmeye beni görevlendirilmişti.
Fransa'da Yüksek Matematik ve Astronomi okuyan, bir süre Kandilli Rasathanesi'nin efsane müdürü "Fatih Hoca"ya asistanlık yapan Bölükbaşı 1946 yılında Celal Bayar ve Adnan Menderes'in Demokrat Partisi ile siyase atılmış dedik ya, Osman Bey'le geçim zor!.. Birkaç yıl sonra Demokrat Parti'den ayrılıp Millet Partisi'ni kurmuştu. Daha sonra Mareşal Fevzi Çakmak'ı da partisine almıştı.
1950'li yıllarda yıldızı parlayan Bölükbaşı çok çalışkan ve sistemli bir siyaset adamıydı. İnanılmaz büyüklükte kütüphanesi ve arşivi vardı. Eşini "Asistan Sekreter" olarak yetiştirmişti. Kitaplarını, dosyalarını, konularını, kupür arşivini ve belgelerini eşi bilirdi.
ÇOK İYİ KONUŞMACIYDI
Başbakan Adnan Menderes, Bölükbaşı'na hiç tahammül edemezdi. O, kürsüye çıkınca Menderes, Meclis'eki koltuğundan kalkar odasına gider hoparlörden dinlerdi. Osman Bey, Türkiye'ye gelmiş geçmiş en iyi hatiplerinden biriydi. Konuşmalarını çok iyi hazırlar ve irticalen yapardı. Arasına fıkralar sokar, dinleyenleri çok memnun ederdi..
Bir gün Meclis'in sataşmacı vekillerinden Murat Ali Ülgen ön sıralardan Osman Bey'e "Sen erkek misin" diye laf atmıştı. Osman Bey eliyle bu DP milletvekiline işaret ederek:
- Bana bak Murat Ali eğer ben erkekliğimin zekatını versem senin gibi 40 tane daha çıkar, demişti. Meclis'te yer yerinden oynamıştı.
Osman Bey'in gezileri zengin olurdu. Partililer kuzu sevdiğini bildiği için kuzular çevrilir, pilavlar pişirilirdi. Osman Bey de küçük bir kuzuyu tek başına götürürdü.
Türk siyasetinin bu renkli siması 1962'de 22 Şubat - 21 Mayıs Talat Aydemir İsyanı'nda zamanın Başbakanı İsmet İnönü'ye:
- Birlikte Meclis'e gidelim, gelsinler orada bizi öldürsünler veya teslim alsınlar, diye cesurca bir teklifte bulunmuştu.
Demirel: Yeri doldurulamaz
Osman Bölükbaşı'nın vefatının duyulması sonrasında hastaneye ilk giden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel oldu. Çok üzgün olan Demirel, şöyle konuştu: "Sayın Bölükbaşı, ülkemizin siyasetinde duayendi. Yaşamakta olan en eski siyasetçiydi ve aynı zamanda ülkemizin fevkalade değerli renkli bir simasıydı. Yeri doldurulamaz, unutulamaz, büyük bir siyaset ve devlet adamıydı. Onun ailesine, sevenlerine, milletimize taziyede bulunuyorum. Milletimiz bir büyük evladını kaybetmiştir. Hayatını sadece bu ülkenin insanları ve bu ülke için yaşamıştır. Büyük bir milliyetçi, lider, vatanperver ve yiğit, kabadayı, yürekli, halkın sesiydi. Onu hep Anadolu fırtınası olarak tanıdık."
BAHÇELİ: ÜZÜNTÜMÜZ BÜYÜK
Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli de, hastaneye gelerek yetkililerden bilgi aldı. Bahçeli, "Türk milleti, değerli bir evladını, Türk siyaseti, değerli bir devlet ve siyaset adamını kaybetmiş bulunuyor. Üzüntümüz çok büyüktür,Türk milletinin başı sağolsun" diye konuştu.
Bölükbaşı'nın vefatı üzerine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Ömer İzgi, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, bakanlar, siyasi parti genel başkanları ile çeşitli kurum ve kuruluşların yöneticileri başsağlığı mesajları yayınladılar.
HABER
Bölükbaşı'nın eşi vefat etti
TÜRK siyasetinin renkli siması merhum Osman Bölükbaşı'nın eşi, eski MHP Milletvekili Deniz Bölükbaşı'nın annesi Mediha (Büyükyağcıoğlu) Bölükbaşı, son yolculuğuna uğurlandı.
Bölükbaşı'nın Kocatepe Camiindeki cenaze törenine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanı sıra çok sayıda MHP'li milletvekili de katıldı.
Akşam 15 Ekim 2011

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Osman Bölükbaşı Özgeçmişi

Osman Bölükbaşı Hayatı

Sizde Osman Bölükbaşı ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Osman Bölükbaşı biyografisi 267 defa okunmuştur. [1026]