Samiha Ayverdi Kimdir ?

Samiha Ayverdi Biyografisi

Samiha Ayverdi Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Samiha Ayverdi : Cumhûriyet devri yazar ve romancılarından. 1906 senesinde İstanbul’da doğdu. Çocukluğu İstanbul’un Şehzâdebaşı semtinde geçti. Süleymaniye Kız Nümûne Mektebini bitirdi. Daha sonra öğrenimini özel olarak sürdürdü. Yetiştiği kültürlü âile çevresinde kendini edebî sahada yetiştirdi. Kenan Rıfâî (Büyükaksoy) nin fikirlerinden etkilenip ona bağlandı. Hatıralar, Romanlar ve İncelemeler şeklinde eserlerini kaleme aldı. Zaman zaman çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları neşredildi. 1972 senesinden îtibâren Kubbealtı akademi mecmuasının dâimî yazarları arasında yer aldı.

İnceleme ve hâtıra türündeki eserlerinin çoğunda Osmanlı dönemindeki yaşayışı temiz bir dille ve duru bir lirizmle anlattı. Romanlarında ise sosyal ve kültürel değişimi ve bu değişimin toplumda ve âile içinde ortaya çıkardığı rûhî bunalımları kaleme aldı. Mesihpaşa İmamı ve Yolcu Nereye Gidiyorsun adlı eserlerinde âile yapısındaki çöküş ve çözülmeleri dile getirdi.

Milliyetçi ve muhâfazakar fikirleri benimsemekle birlikte dînî konularda şahsî yorumlarda bulunan Samiha Ayverdi, 22 Mart 1993’de İstanbul’da öldü.

Eserleri:

Romanlar; Aşk Bu İmiş, Batmayan Gün, Mabette Bir Gece, Ateş Ağacı, Yaşayan Ölü, İnsan ve Şeytan, Son Menzil, Yolcu Nereye Gidiyorsun, Mesihpaşa İmamı, İbrâhim Efendi Konağı.

İnceleme ve diğer eserleri; Yusufçuk, İstanbul Geceleri, Edebî ve Manevî Dünyâsı İçinde Fâtih, Boğaziçinde Târih, Misyonerlik Karşısında Türkiye, Maârif Dâvâmız, Türk-Rus Münâsebetleri ve Muhârebeleri, Türk Târihinde Osmanlı Asırları, Kölelikten Efendiliğe.


Samiha Ayverdi : Samiha Ayverdi (25.11.1905)- (22.03.1993) Sâmiha Ayverdi, 1905 Ramazan’ının Kadir Gecesi’ne rastlayan 25 Kasım günü, İstanbul Şehzadebaşı’nda dünyaya gelmiştir. Babası Piyade Kaymakamı (Yarbay) İsmail Hakkı Bey’dir. Ayverdi, babasına atfen, dedesinin soy kütüğünün Ramazanoğullar’ına kadar uzandığını nakleder. Annesi Fatma Meliha Hanım’ın ataları Kanuni’nin Budin seferinde şehit olmuş (1541) ve oraya defnedilmiş Gül Baba’ya kadar uzanır.Sâmiha Ayverdi, Kubbealtı Akademi’sinin kurucu üyesidir. Ayrıca, İstanbul Fetih Cemiyeti, İstanbul ve Yahya Kemal Enstitülerinde faal üyeliklerde bulunmuş, Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul Şubesi’nin kurucu üyeliğini yapmıştır.
Ayverdi, hizmetlerinden dolayı, 1978’de Türkiye Millî Kültür Vakfı Armağanı ile taltif edilmiş; 1984’te kendisine, Millî Kültür Vakfı Tarafından Türk Millî Kültürüne Hizmet Şeref Armağanı takdim edilmiş, 1985’de Yeryüzünde Birkaç Adım isimli eseri münasebetiyle Boğaziçi Yayınları tarafından Boğaziçi Başarı Ödülü verilmiş; 26 Nisan 1986’da, Türk Edebiyat Vakfı tarafından Millî Sanata Hizmetlerinden ötürü bir plaket sunulmuştur.
Bunların yanısıra, Türk Edebiyat Dergisinin 127inci sayısında (1984), Sâmiha Ayverdi için özel bir bölüm ayrılmıştır. Yazı hayatının 50inci yılı dolayısıyla, Aydınlar Ocağı Genel Merkezi’nde 5 Mart 1988 tarihinde kendisine plaket verilmiş, aynı münasebetle Kubbealtı Akademi Mecmuası Ekim 1988 Sayısını kendisine ayırmıştır. Türk Edebiyatı Dergisinin Ekim 1988 tarihli 180inci sayısının bir bölümü de Sâmiha Ayverdi’nin 50inci Sanat yılına ayrılmıştır.
1988 yılında yayınlanan Hey Gidi Günler Hey isimli eseri üzerine, Türkiye Yazarlar Birliğince kendisine Yılın Dil Ödülü verilmiştir.
13 Mayıs 1990 tarihinde, Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu, bir şükran beratı ile teşekkürlerini bildirmiştir.
1992 yılında Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliğince (İLESAM), kendisine Üstün Hizmet Ödülü takdim edilmiştir.
Ayverdi son olarak, kurucu üyeliğini yaptığı Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul Şubesi tarafından, 28 Şubat 1992 günü Minnet ve Şükranlarının ifadesi olan bir plaket sunulmuştur.
Sâmiha Ayverdi, 22 Mart 1993 günü Hakk’ın rahmetine yürümüş cenaze namazı Ramazan Bayramı’nın ilk günü (24) Mart öğle namazından sonra Merkez Efendi camiinde kılınmış, Merkez Efendi Camii haziresinde medfun bulunan hocasını ayak ucu tarafındaki kabrine defnedilmiştir.
Ayverdi 88 senelik hayatında roman, hikâye, biyografik tetkik, deneme, kültür-medeniyet-içtimai-siyasi tarih, hatırat, seyahat notları, mensur şiir türlerinde otuzdan fazla kitaba imza atmış, birçok tebliğler ve konferanslar vermiş, birçok dergi ve mecmua’da yazıları yayınlanmış, ve birçok gazete, dergi, yıllık ve antolojide Onun hakkında yazılar yazılmış ve yazılarından alıntılar yapılmıştır.
(Bu yazı Sâmiha Ayverdi Bibliyografyası, İsmet Binark, kitabından kısaltılarak alınmıştır.)

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Samiha Ayverdi Özgeçmişi

Samiha Ayverdi Hayatı

Sizde Samiha Ayverdi ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Samiha Ayverdi biyografisi 207 defa okunmuştur. [1113]