Sebahattin Engin Kimdir ?

Sebahattin Engin Biyografisi

Sebahattin Engin Kimdir ? Biyografisi, Hayatı, Eşi, Nereli, Kaç Yaşında, Öldü mü ?

Sebahattin Engin : Sebahattin Engin piyes yazarı
1920 yılında Kastamonu'da doğdu. 1953 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Zirai Donatım Genel Müdürlüğü ve Ziraat Bankası’nda çalıştı. 23’ü basılı olmak üzere toplam 38 tiyatro oyunu var. Oyunlar İstanbul Şehir Tiyatroları, Devlet Tiyatroları ve özel tiyatrolarda sahnelendi. Malazgirt adlı oyunu 1971 yılında Konya’da ödül almıştır. Yunus Emre, Karacaoğlan, Köroğlu, Hacı Bektaş-ı Veli, Malazgirt, Suçlu, İpsizler, Bunalım ve Tedirginler en çok bilinen oyunları. 15 Temmuz 2007 tarihinde Yalova’da vefat etti. Yalova depreminde enkaz altında kaldı, 3 gün sonra çıkarıldı.
VEFAT-HABER
Tiyatro yazarı Sebahattin Engin Yalova’da öldü
AA / 19 Temmuz 2007
Bugüne kadar 23’ü basılı 38 tiyatro eseri bulunan 87 yaşındaki tiyatro yazarı Sebahattin Engin, tedavi gördüğü hastanede öldü.
KONYA/YALOVA - Kalça kemiğinin kırılması üzerine hastaneye kaldırılan tiyatro yazarı Sebahattin Engin’in (1920-2007), bacaklarında oluşan ödemin tedavi edilememesi nedeniyle öldüğü öğrenildi.
Selçuk Üniversitesinden emekli Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, AA muhabirine Engin’le ilgili bilgiler verdi.
SON KİTABINDA BABASININ ANILARINI YAZDI
Sebahattin Engin’in 53 yıllık eşi emekli coğrafya öğretmeni Mesude Engin de eşinin Askeri Tıbbiye, hukuk, felsefe ve tiyatro alanlarında eğitim gördüğünü, doktorluğu tiyatro ve tiyatro yazarlığına duyduğu sevgi nedeniyle bıraktığını söyledi.
Engin, son kitabı “Seferden Sefere”de, babası Piyade Albay M.Hilmi Engin’in, “Balkan, 1. Dünya ve Kurtuluş Savaşı”ndaki anılarını anlattığını belirterek, “Babasını çok severdi. Hep onun anılarını yazmak isterdi. Son görevi de buymuş gibi kitabı basıldı ve bize yeni gelmişti. Onun basıldığını gördükten sonra da vefat etti.”
Yurt dışında yaşayan çocuklarının gelmesini beklediklerini belirten Mesude Engin, eşinin cenazesinin yarın İstanbul Ortaköy Camisi’nde kılınacak namazın ardından, vasiyeti üzerine babasının mezarının da bulunduğu Ortaköy Mezarlığı’nda toprağa verileceğini bildirdi.
ESER-AYRINTI
Seferden Sefere
(Piyade Albay M. Hilmi Engin'in Balkan, 1. Dünya ve Kurtuluş Savaşı Anıları)
Sebahattin Engin
Kömen Yayınları / Tarih-Anı Dizisi
Türkçe
140 s. -- 1. Hamur-- Ciltsiz -- 14 x 20 cm
Konya, 2007, 1. Basım
ISBN : 9756527269
Tarihini bilmiyorum. Sarayköy cephesinde iken, bir gün babamın ağzından burnundan kan geliyor. Bir hastaneye yatırmak istiyorlar. Hastane nerede... Emekliye ayırmak istiyorlar. Babam vatan uğruna şehit olmak varken yatağında ölmeyi göze alamıyor, bunun üzerine dinlenmesi ve iyileşmesi için geri hizmete, Yalvaç Şube Reisliğine atıyorlar. Bütün aile, annem ve babam Sarayköy'den Yalvaç'a gidiyor. Yataktan doğrulamayan babam, annemin anlattığına göre Yalvaç'a gelmeden önce "Hilmi Binbaşının on, on beş gün ömrü kalmış" diyorlar. Ancak aradan haftalar, aylar geçiyor babamda hiçbir değişiklik yok. Yataktan zor kalkabiliyor. Bu arada İstiklal Savaşı'nın zafer haberi geliyor. Bu haberi alınca yataktan zor doğrulabilen babam, on beş gün içinde iyileşiyor. Dolaşmaya başlıyor. Şubedeki görevinin başına geçiyor. Sağlığına kavuştuğu için yeniden daha aktif bir görev istiyor. Ankara'da muayene ediliyor. Bir süre sonra Garzan denilen yerdeki Üçüncü Tabur Komutanlığına atanıyor...
(Kitabın İçinden) .

Bu bilgi faydalı oldu mu ?

 

Sebahattin Engin Özgeçmişi

Sebahattin Engin Hayatı

Sizde Sebahattin Engin ile ilgili bildiklerinizi paylaşır mısınız ?

Sebahattin Engin biyografisi 104 defa okunmuştur. [5323]